Hrvatska spremna za ovoljetnu požarnu sezonu

Hrvatska Vatrogasna zajednica predstavila je „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2021.“ Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković govorio je o ustrojavanju zajednice kao državne upravne organizacije te integraciji subjekata, pa tako i kod gašenja požara otvorenog prostora.

 „Hrvatsko vatrogastvo raspolaže sa 2.641 profesionalnim vatrogascem u 76 javnih vatrogasnih postrojbi te 64.456 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih je 21.912 operativnih u 1845 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ovim snagama su na raspolaganju 3.116 vatrogasnih vozila prosječne starosti 23,58 godina“, rekao je Tucaković.

Ove godine je za djelovanje vatrogasaca planirano 25.000.000 kn iz sredstava HVZ-a te 104.065.000 kn iz sredstava MORH-a (prvenstveno za protupožarne zrakoplove). Od izravnih ulaganja u vatrogasnu opremu istaknuta je nabavka vatrogasnih vozila, u okviru Projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova. U tri je navrata ove godine podijeljeno već 52 od ukupno 94 interventnih vatrogasnih vozila, s tim da će sva vatrogasna vozila iz tog programa biti podijeljena do kraja srpnja 2021. godine.

Temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu Hrvatska vatrogasna zajednica iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavlja za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 Pick-up vozila. 75 vatrogasnih kombi-vozila i 17 vatrogasnih pick-up vozila je već podijeljeno, dok će preostalih 41 pick-up vozila biti podijeljeno s početkom ljeta 2021. godine.

Uz vatrogasce za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje DVIP, HGSS, Hitna pomoć. Tucaković je istaknuo da se provodi i niz promidžbenih aktivnosti, kroz prikazivanje promidžbenih spotova, postavljanje plakata s upozorenjima kojima je cilj osvijestiti građane o mogućim opasnostima od požara. Ovom prigodom zapovjednik se zahvalio i medijima što podržavaju preventivne kampanje i na taj način doprinose zaštiti od požara, na koneferenciji u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu.

Zapovjednik Tucaković dodao je da je početak glavnog napora požarne sezone odgođen do najmanje 20. lipnja te da je početak rada Vatrogasnog operativnog središta HVZ-a u sklopu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divljama planiran 21. lipnja 2021. godine. Početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga planira se provoditi od 24. lipnja.

Dislokacije dakle kreću 24. lipnja, za koje su spremni i garešnički vatrogasci. Oni će i ovog ljeta biti na ispomoći kolegama na moru, potvrdio nam je zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Garešnice i Javne vatrogasne postrojbe Tomislav Kunješić.

Nema postova za prikaz