Stani malo, uzmi krumpir, probaj čipi-čips

„Od polja do svježe vrećice najboljeg čipsa“ – naziv je današnjeg susreta održanog u Hercegovcu, u krugu tvornice Intersnack Adria. Osim svojevrsnog team buildinga za dio zaposlenika iz Zagreba, koji su se okušali u ručnom branju krumpira, bila je to prilika i da okupljeni novinari saznaju više o proizvodnji i ovogodišnjim rezultatima ovog prepoznatljivog proizvođača grickalica:

Ova godina je bila ekstremno zahtjevna i izazovna za uzgoj krumpira. Nakon hladnog proljeća, slijedila je višetjedna suša, što je utjecalo na prinos, koji je slabiji, ali ne i na kvalitetu. Sadnja je dogovorena na 480 hektara, očekujemo preuzeti 10 do 15 tona krumpira te na tržište staviti oko četiri tisuće tona čipsa, oko 400 tona ostalih grickalica, od čega 40% ide u izvoz“.

Početna karika proizvodnog procesa su svakako kooperanti, njih 40-ak, kojima ova sušna godina nije bila laka. Unatoč tomu, očekuje se da će na tržište hercegovčanska „čipsara“ izbaciti rekordnu količinu proizvoda, uz visoki stupanj kvalitete, ističe još direktor Josip Cvetko. Da godina za proizvođače industrijskog krumpira nije bila laka, potvrđuje i predsjednik istoimene udruge, Nikola Stepić. Zadovoljan je suradnjom s lokalnim otkupljivačem; kooperant je već 27 godina. Krumpir proizvodi na deset hektara površine i očekuje prinos od 25 tona, što je upola manje od prošle godine. Oni koji nisu imali rješeno pitanje navodnjavanja polja, jače su osjetili štetu od suše u količini finalnog proizvoda.

Dodatni problem u uvjetima koji nisu bili uobičajeni postaje i ranije ugovorena cijena. Zbog suše, konzumni krumpir doseže znatno veću cijenu u prodaji, dok je za preradu dogovarana prema očekivanjima iz prethodnih godina. Među dugogodišnjim kooperantima je i Dalibor Vlahović. Ove godine je 12 hektara zemljišta usmjerio na krumpir za preradu te dodatnih pola hektara za konzumne sorte. „Urod je na 40 % očekivanog, a profit će ostvariti oni koji su usmjereni na konzumni krumpir. S ovakvim podbačajem uroda, slaba je matematika na ugovorenoj cijeni od 1,25 kuna za kilogram“.

S druge strane, dodaje Vlahović, velika je prednost imati otkupljivača u blizini s kojim je suradnja bila dobra i u prethodnim „kriznim“ godinama te su imali sluha za svoje kooperante.

Inače, proizvodnja čipi čipsa u Hercegovcu ima tradiciju od 1977. godine, a na vrećicama ove grickalice ponovno je svima vidljivo gdje je i proizvedena. Tu su izgrađena i nova skladišta te su zadnjih godina ulaganja ove kompanije u Hercegovcu dosegla 70 milijuna kuna.

Nema postova za prikaz