Održan prvi Kongres zdravlja u gradu Bjelovaru

U nedjelju 12. rujna Bjelovarsko – bilogorska županija bila je pokrovitelj događaja “Zdravlje i ljepota – siguran put do uspjeha” koji je okupio eminentne stručnjake koji su održali nekoliko predavanja namijenjenim frizerima, kozmetičarima, pedikerima, nail – artistima i make – up stručnjacima. Teme predavanja bile su vezane uz cijepljenje, kozmetologiju, pojačanu higijenu prostora, antioksidanse iz ljekovitih mediteranskih biljaka, kao i epidemiološke mjere te pomoći Vlade Republike Hrvatske prema malom i srednjem poduzetništvu.

Na samom početku, sve prisutne je u ime organizatora tvrtke SHAPEIT j.d.o.o. pozdravila Jadranka Šepek i zaželjela dobrodošlicu na prvi Kongres zdravlja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Pokrovitelj i glavni sponzor događaja bila je Bjelovarsko – bilogorska županija i župan Marko Marušić koji je također prisustvovao kongresu.

Mislim da nas je ova epidemiološka situacija osvijestila koliko je važno brinuti o vlastitom zdravlju. Zdravlje se u ovom slučaju krasno implementiralo i u područje obrtništva. Vlada RH je osigurala kompletnu pomoć za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije, dok će Bjelovarsko – bilogorska županija učiniti sve da osigura ubrzan i kvalitetan razvoj domaćeg poduzetništva. Drago mi je sam danas iz prve ruke čuo s kojim problemima se naši obrtnici u današnje vrijeme najčešće susreću. Kao što sam već puno puta rekao, moja vrata su otvorena svima i stojim vam na raspolaganju“, kazao je župan Marušić.

Posebna gošća Kongresa zdravlja bila je Maja Grba – Bujević, saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Govorila je o koronavirusu koji svakodnevno mijenja život kakav smo poznavali prije pandemije te o njegovom utjecaju na mnoge aspektne naših života.

Danas nisam ovdje kako bih vas nagovorila na cijepljenje, već da razgovaramo o dilemama i stvarnim činjenicama. Cijepljenje je dobrovoljno, neobavezno, a tako će i ostati. S obzirom na to da je sve privremeno zastalo ili usporilo, ljudi su postali svjesniji sebe i pronalaze više vremena za brigu o sebi. Do sada je u svijetu koronu preboljelo 219 milijuna ljudi, preminulo ih je četiri i pol milijuna, a u Hrvatskoj imamo 8 349 umrlih osoba. Do sada smo u RH potrošili tri milijuna cjepiva, od čega se 4 732 sumnje odnose na ozbiljnije nuspojave što iznosi 0,1 posto na sva utrošena cjepiva. Po prvi puta u povijesti, ujedinili su se svi znanstvenici svijeta i zbog toga je vrlo brzo proizvedeno cjepivo. Zadnje cjepivo prije toga napravljeno je prije 15 do 20 godina. Niti jedna faza ispitivanja cjepiva nije preskočena. S druge strane, vidljivo je da dolazi do povećanog zanimanja za fizički izgled i potrebe za korištenjem raznih kozmetičkih usluga. Očito je da nam je pandemija na neki način “darovala vrijeme”, ali i dodatne brige, kako istodobno njegovati fizički izgled, a ne zaboraviti na zaštitu zdravlja te kako istodobno biti u blizini nekoga, a ne ugroziti ga svojom blizinom. Osim svih dosadašnjih mjera koje se provode za suzbijanje pandemije, ponovit ću da dosadašnje znanstvene spoznaje upućuju na cjepivo koje jedino i ima izgleda dovesti do stvarne promjene. Primjena cjepiva i povjerenje u struku udaljava od neizvjesnosti, a približava završetku kriznog razdoblja“, zaključila je Maja Grba – Bujević.

Savjetnica ministra za dentalnu medicinu i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Anka Jurišić – Kvesić detaljnije je govorila o kozmetologiji i načinu djelovanja koronavirusa, odnosno kako i na koji način davatelj usluge iz pojedine grane kozmetologije može osnažiti i zaštititi svoje zdravlje te pružiti sigurnost i zaštitu svojim korisnicima usluga, a da bude sve u skladu sa strukom i traženim propisima te mjerama koje su na snazi.

Svi smo bili u lockdownu, razmišljali smo na koji način primite pacijente i klijente, kako zaštiti sebe i njih. Bilo je zaista puno pitanja, nedoumica, izazova. Mi već posljednje dvije godine imamo problema s ovim virusom, remeti nam svakodnevicu, mijenja stil života, donosi razna ograničenja. Dentalni stručnjaci su u cijeloj ovoj priči jako ugroženi jer ostvaruju direktni kontakt s pacijentima“, poručila je Jurišić – Kvesić.

Jedna od tema bila je i način prepoznavanja oboljenja kod klijenata koji su korisnici usluga frizera, kozmetičara, pedikera, nail-artista, make – up stručnjaka. Također, u ovom dijelu govorilo se i o zaustavljanju širenje bolesti.

Za vrijeme ove pandemije zaista je vrlo važno konstantno održavati higijenu prostora, alata i pribora s kojim se služite. Naravno, osim COVIDA 19 postoji i cijeli niz drugih bolesti za koje vrijedi isto. Ako se posao obavlja nestručno, nedovoljno pedantno i s nedovoljno opreza, posljedice mogu biti vrlo zabrinjavajuće“, poručila je Branka Grabar – Tripalo, liječnika i profesorica dermatologije na Obrtničkoj školi za osobne usluge.

Ana Tolp, profesorica kemije na Obrtničkoj školi za osobne usluge održala je prezentaciju o pojačanoj higijeni prostora i pribora za rad uvjetovanu pojavom virusa COVID – 19 i prevenciji profesionalnih oboljenja, dok je inženjerka agronomije, Dubravka Orlić – Bašlin govorila o antioksidansima iz ljekovitih mediteranskih biljaka, njihovom značaju u njezi kože i prevenciji zdravlja.

Imamo vlastitu plantažu ljekovitih biljaka i destileriju u kojoj radimo eterična ulja i hidrolate. Onime čime se posljednjih godina intenzivno bavimo su antioksidansi. Postavili smo tri brenda koji se već nalaze na tržištu. Riječ je o stopostotnim prirodnim proizvodima funkcionalne namjene, od krema, šampona, sapuna, tonika za lice, mlijeka za tijelo, do masažnih ulja, dakle puno toga što se u salonima ljepote može koristiti. Dakako, imamo i prirodne osvježivače prostora te dezinficijense koji nisu na bazi alkohola“, pojasnila je gospođa Orlić – Bašlin.

Uz obrtnike, na prvom Kongresu zdravlja nazočile su i predsjednica Udruženja obrtnika Gabrijela Marija Patačko i Snježana Hajdarović ispred Udruženja CEH-a frizera, kozmetičara i njegovatelja. Sudjelovanje je za sve bilo potpuno besplatno, dok su polaznici na kraju događaja dobili certifikat o sudjelovanju i poklon paket iznenađenja u prekrasnim vrećicama koje je izradila tvrtka Zlatna Nit iz Slatine a sve predavače nagradio je Cvjetni atelje Marina iz Bjelovara s prekrasnim cvjetnim aranžmanima.

Nema postova za prikaz