Loša pčelarska godina, a potporu za prihranu pčela ostvaruju samo registrirani

Započela je predaja zahtjeva za potpore zbog gubitka medonosnog potencijala. Osigurana su tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa, izdanih od 1. ožujka do 1. rujna, traje do 15. listopada ove godine. Nedostatak paše uslijed klimatskih promjena stvorio je gubitke od 80 do 100 posto, stoga je cilj pomoći pčelarskom sektoru i osigurati biološku raznolikost zadržavanjem pčela, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede medijima. U praksi, prema riječima garešničkog pčelara Domagoja Balje, ova godina za pčelare je iznimno loša.

Najlošija je u posljednjih 50 godina i više, a stalni pad je unazad posljednjih pet godina. Ove smo godine imali snijeg i mraz, zbog kojih su podbacili cvjetni i bagremov med, a kasnije su pčele bile gladne te smo ih morali prihranjivati, što ne pamtim kad je zadnji put bilo. Stoga ove godine proizvodnju mogu prekrižiti, kaže D. Balja.

Ova potpora, ukoliko pčelari i prikupe račune, uz uvjet da su članovi Saveza i imaju OPG-e, bit će minimalna, od 10 do 20 kuna po košnicu, predviđaju u garešničkoj pčelarskoj udruzi „Dr. Đuro Sulimanović“, čiji je Balja predsjednik.

Trgovina “S garešničkih njiva” OPG-a Balja u Garešnici

To je izvanredna potpora za prihranu pčela, za kupovinu šećera. No, ograničena je na registrirane pčelare u Pčelarskom savezu, s registriranim OPG-om, što većina nema, a mnogi nisu ni prikupljali R1 račune. Bit će to simbolična potpora po košnici, od najviše 20 kuna, što je jako malo, zaključuje Balja.

Dodatni problem je što pčelari Europske unije dobivaju samo tehničku potporu za nabavu opreme, dok one stalne, po košnici- ne ostvaruju. Isto tako ni za oprašivanje.

Nema postova za prikaz