Crkva u Novoj Rači oštećena u potresu bit će spašena od urušavanja

Nakon razornog potresa koji je prošle godine pogodio Sisak i Petrinju, posljedice su pretrpjeli brojni sakralni objekti. Među njima je i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači. Pretrpjela je brojna oštećenja koja bi mogla dovesti do urušavanja. Iz tog razloga je zatvorena i u njoj se ne obavljaju obredi, kao ni svete mise, izjavio je načelnik općine Darko Knežić.

“Došlo je do raširenja pukotina što bi moglo dovesti do urušavanja. Kako bi se to spriječilo, ovih dana će biti postavljene stege koje bi trebale spriječiti daljnja oštećenja. I žbuka otpada, pa i to treba sanirati, nakon čega bi prestala opasnost za vjernike , a sam objekat bi se time sačuvao od daljnih oštećenja, odnosno urušavanja. Završetkom sanacije bi ovo povijesno zdanje ponovno otvorilo vrata svima onima koji traže mirno i tiho mjesto za molitvu”.

Nova Rača je od davnine bila sjedište župe i krajiške kapetanije, a potom općine, koju je sačinjavalo dvanaest okolnih sela. Poznata je po velikim proštenjima na Veliku i Malu Gospu kojom prilikom su, osim hodočašćenja u crkvu Blažene Djevice Marije, održavani na daleko poznati stočni sajmovi, koji su mnoštvom stoke i raznovrsnošću predmeta izloženih na prodaju davali sliku srednjovjekovnih sajmova. (foto:tzbbž)

Nema postova za prikaz