Berečani obišli Pulu i Brijune

Na izletu u Istri, mještani Općine Berek obišli su Pulu i Brijune, gdje se nalazi i stara maslina iz rimskog doba, ovogodišnji kandidat za Hrvatsko stablo godine. Pobjedu je odnio mamutovac iz Slatine, Stoljetni div u srcu Slavonije, koji će se natjecati na europskoj razini. Podsjetimo, lani je Zaljubljeni Ginko iz Daruvara bio drugi u Europi, među stablima s najzanimljivijom pričom. Brijunska maslina najstarija je na Mediteranu, sada nepostojeće sorte, koja je ove godine dala 11,5 kilograma ploda. Ukupno je ubrano 190 kilograma maslina u brijunskom masliniku, što je rezultiralo s 20 litara ulja. Berba se provodi s ciljem edukacije posjetitelja i očuvanja tradicijske baštine, dok je samo ulje nezaobilazni dio gastronomije.

Stara maslina na Velikom Brijunu

Predstavnici berečke općinske uprave, predvođeni načelnikom Matom Tonkovićem, obilazak Istre započeli su kod poznatog spomenika kulture, arene u Puli.

Na izletu su bili i članovi KUD-a Prijatelji iz Bereka, kao i ostalih udruga. Upoznali su se s multikulturalnošću najvećeg istarskog grada, o čemu svjedoče i zastave na gradskoj upravi u Puli.

Bila je to prilika za upoznavanje s gradskim znamenitostima i zanimljivostima. U Puli je svojevremeno irski pisac James Joyce predavao engleski jezik mornaričkim časnicima, a kod njegovog spomenika turisti se često zaustave i fotografiraju, otkriva Tanja Božić, licencirani turistički vodič za Istru.

Veći dio izleta odnosio se na obilazak Velikog Brijuna, safarija, muzeja, mediteranskog vrta i ostalih prirodnih ljepota nacionalnog parka Brijuni. Posjetio ga je i njemački bakteriolog, nobelovac Robert Koch. Otkrio je uzročnika tuberkuloze i kolere, kao i malarije, koju je tu liječio, komarca iz roda Anopheles. Spomenik u bivšem kamenolomu podignut mu je 1908. godine, a do njega vodi i tematska staza.

Berečani su uspjeli izbjeći kišu u Istri, pa su ih i s Brijuna ispratile zrake sunca. Do nekog novog izleta, kojemu se uvijek raduju.

Nema postova za prikaz