Župan ugostio mlade inovatore i čestitao im na uspjesima

Župan Marko Marušić jučer je ugostio mlade bjelovarske inovatore, Jana Rastovića i Matea Šelja koji su sredinom listopada radom “Križić-Kružić Pro Max osvojili Grand Prix i Zlatnu medalju na 19. Međunarodnoj izložbi inovacija – ARCA 2021. „Sve pohvale vama i vašim mentorima i gledajući što radite, s koliko ljubavi, motiva, volje i radosti mislim da mogu utvrditi kako nas čeka svijetla budućnost. Gospodarski i ekonomski razvoj kojem svi težimo i koji nam je jedan od vodećih ciljeva neostvariv je bez inovacija koje su i jedan od preduvjeta za društveni napredak. Vi ste to uočili u vrlo ranoj dobi i krenuli putem stvaranja boljih uvjeta za život cjelokupnog društva“, naglasio je župan Marušić.

Jan i Mateo, članovi su Udruge informatičara BBŽ, a uspjehe su ostvarili pod mentorstvom predsjednika Udruge Branka Raičkovića. “Naša ideja je bila da obnovimo postojeću igru u suvremenom dobu. Projekt se sastoji od ploče od pleksiglasa, LCD ekrana, puno žica i otpornika, dva Arduina koje smo spojili na server udruge informatičara, a mi preko mobitela možemo upravljati s tim koje će se svjetleće diode na ploči paliti i gasiti“, objasnili su mladi inovatori.

Također, župan je na uspjesima čestitao i studentima mehatronike Veleučilišta u Bjelovaru, Vedranu Josiću, Domagoju Mihaljeviću i Petru Milovcu, koji su na Lumen Engineeringu osvojili treće mjesto s robotom AllTerr koji pomaže poljoprivrednicima, rekao je Karlo Pušić, zadnji član nagrađene ekipe Maratonaca. “To je autonomni tenk koji se vozi po polju. Može se sam orijentirati putem GPS-a ili okoline da se snalazi u takvom okruženju. Na sebi ima sondu koja može izmjeriti pH vrijednost tla. Također, Alter se može koristiti i u vinogradarstvu tako da se na njega stavi 100-200 litara šprica te se on vozeći po vinogradu sam autonomno može špricati“, pojasnio je.

Nema postova za prikaz