U Bjelovaru krenulo cijepljenje trećom dozom protiv COVID-19

U Bjelovaru se danas, u Dvorani europskih prvaka, provodi cijepljenje trećom dozom protiv COVID-a 19. “Što se tiče preporuka, imamo treću dozu i tzv. booster dozu. “Treća doza je namijenjena osobama koje imaju slabiji imunološki odgovor na prva dva cjepiva te ju treba shvatiti kao dodanu dozu za ljude koji nisu razvili potpuni, odnosno zadovoljavajući imunološki odgovor, dok se booster doza primjenjuje nakon primarnih doza cijepljenja i produljuje njihovo trajanje“, rekao je Vedran Trupac, v.d ravnatelj HZJZ u BBŽ-iji.

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja jest ono o kombiniranju različitih doza cjepiva. Današnje cijepljenje trećom dozom jest Pfizerovim cjepivom, a kako kaže Trupac “njime se mogu cijepiti i osobe koje su primile neko drugo cjepivo poput Moderne, AstraZenece ili Johnson & Johnson. Za osobe koje su se cijepile Modernom preporuka glasi da i dalje uzmu njihovu treću dozu, dok AstraZeneca i Johnson & Johnson od Europske agencije za lijekove još uvijek nisu tržili dozvolu za uvođenje treće doze stoga se osobe koje su se cijepile tim cjepivima mogu kao trećom dozom cijepiti Pfizerom, odnosno Modernom.

Jedan od cijepljenih je i Mišo Kovačević iz Bjelovara, koji se na treću dozu odlučio zbog posla kojim se bavi, a zbog kojega je u kontaktu s mnogo ljudi. Većina oboljelih trenutno su djeca osnovne i srednje škole, a osim onoga za koronavirus, cijepljenje protiv gripe također počinje danas. “BBŽ-ija je osigurala 16.000 doza cjepiva, u prvoj turi je distribuirano bilo 7.680 doza i one su kod liječnika obiteljske medicine, a svi koji su zainteresirani kod njih se mogu prijaviti na cijepljenje ovisno o kategorijama propisanima od strane HZJZ.”

Nema postova za prikaz