Kakva sudbina očekuje Osnovnu školu Pisanica?

Radovi na dijelu krovišta matične Osnovne škole Mato Lovrak u Velikom Grđevcu, izvršeni su sredinom godine, sredstvima koji je osnivač Bjelovarsko- bilogorska županija ostvarila na natječaju Ministarstva regionalnih fondova i europske unije. Vrijednost radova doseže gotovo pola milijuna kuna. Ovim radovima, uz obnovu područnih škola u Donjoj Kovačici i Pavlovcu kompletirana je obnova školskih zgrada na području Općine, dok ona u Maloj Pisanici možda i neće doživjeti preuređenje. Razlog je nestabilna situacija s brojem učenika, rekla je ravnateljica Marina Balen, te dodala, da će se konačna odluka donijeti tek nakon dogovora s osnivačem.

Ruralne sredine inače gube broj stanovnika, a područna škola Pisanica u Maloj Pisanici je specifično područje gdje nikad nemamo stabilnu situaciju s brojem učenika. Učenici su smješteni u matičnoj školi, a u razgovoru s osnivačem i Vijećem roditelja te Školskim odborom, bit će donesena odluka o budućnosti te škole“, rekla je ravnateljica.

O postanku i početku rada ove škole nema puno pisanih podataka. Prema usmenim podacima starijih pisaničana, škola je započela s radom 20-tih godina 20. stoljeća. Školska  zgrada sastoji se od  jedne velike učionice, hodnika, sanitarnog čvora te jednog školskog stana. Zanimljivo je istaknuti kako je poslije Domovinskog rata, najveći broj učenika pohađao školu školske godine 1995./96.-19, a najmanji  2008./2009.- dvoje. (…) Autorica ovog teksta i učiteljica škole Marija Lukić, veseli se budućem radu i postignućima svih učenika  ove male, ali izdržljive škole, kao i  boljoj  budućnosti sela i njegovih stanovnika“. Stoji na web-u područne škole Mate Lovraka Veliki Grđevac.

Nema postova za prikaz