U pripremi izrada nove bušotine u Velikom Korenovu

Grad Bjelovar posljednjih nekoliko godina veliki potencijal bilogorskoga kraja pretače u razne projekte od kojih je jedan izgradnja toplica u obližnjem naselju Veliko Korenovo na izvoru tople vode. Radi se o projektu vrijednom 250 milijuna kuna. “Ovdje su još uvijek livade, no u budućnosti će na 80 hektara zemljišta niknuti Poslovna zona Veliko Korenovo. Sada se ovdje nalazimo kako bismo odredili mjesto na kojem će započeti bušenje nove bušotine GT-1 Veliko Korenovo. Za novu bušotinu znamo da može imati toplinski potencijal od 4 MW, što bi bilo dovoljno za dodatno grijanje naših toplica te jednim velikim dijelom i poslovne zone. Također, mislim da je današnji dan prigodan za održavanje konferencije, jer se u ovom trenutku svjetski čelnici sastaju u Glasgowu i raspravljaju kako i na koji način čim prije potaknuti sve predispozicije za smanjenje emisija C02 kako bi se klimatske promjene normalizirale. Bez geotermalne i solarne energije to neće biti moguće. Grad Bjelovar jedan je od prvih gradova u Hrvatskoj koji je pokrenuo tu priču“, rekao je gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak.

Ovom bušotinom će se u budućnosti smanjiti emisija CO2 za dva i pol milijuna tona godišnje te ćemo tako imati potpuno zelenu energiju, potvrdio je Mladen Škrlec, stručnjak za geotermička istraživanja i odgovorni voditelj istražnih radova na prostora istražne geotermalne bušotine u Velikom Korenovu. “Procijenili smo njezin kapacitet, količinski i temperaturno. Nakon lociranja slijedi izrada idejnog projekta izrade bušotine, a zatim izrada Elaborata zaštite okoliša u cilju procjene treba li se raditi studija utjecaja na okoliš ili ne. Iz iskustva mogu reći da za ovakve istražne bušotine studija ne treba. Taj proces će trajati između šest i sedam mjeseci. Paralelno radimo lokacijsku dozvolu točno za ovu mikrolokaciju, jer je riječ o bušećem tornju s temeljima, grabama i ostalim elementima za koje je potrebna dozvola. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja 2022. ili najkasnije do početka 2023. godine“, zaključio je Škrlec.

Mladen Škrlec, stručnjak za geotermička istraživanja i odgovorni voditelj istražnih radova na prostora istražne geotermalne bušotine u Velikom Korenovu

Nema postova za prikaz