Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj bukti, danas 6.932 nova slučaja zaraze, na snazi i nove mjere

U Hrvatskoj je zabilježeno 6.932 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je u Bjelovarsko-bilogorskoj potvrđeno njih 151. Najviše, čak 71 novi slučaj bilježi bjelovarska ispostava. U Ispostavi Daruvar evidentirano je 35, u Garešnici 26, Čazmi 15, a u Ispostavi Grubišno Polje 4 su novooboljele osobe.

Evidentno je da epidemija koronavirusa u Hrvatskoj bukti, a bilježimo i rekordne brojke zaraženih osoba stoga je Stožer civilne zaštite danas objavio nove mjere. Pa tako, zabranjuju se okupljanja u zatvorenom za više od 50 ljudi, a od 15.11 u državne i javne službe uvode se obavezne covid potvrde. “Ovisno o epidemiološkoj situaciji, moguće je uvođenje i u fitnes centre, teretane, bazene, kafiće i restorane“, rekao je ministar Davor Božinović, a prenosi 24sata. Od 4. siječnja, ako se situacija ne popravi, uvodile bi se potvrde samo za one koji su cijepljeni ili preboljeli, a trošak testiranja zasad će snositi poslodavac.

Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije poslao je pak upute za cijepljenje trećom dozom. Naime, građani se njom cijepiti uz prethodnu najavu telefonom i to na posebno organiziranim punktovima, kod nadležnog obiteljskog liječnika, ali i u Službi za javno zdravstvo u Bjelovaru. Važno je naglasiti da se trećom dozom ne cijepe osobe koje su preboljele COVID-19, one kojima je od druge doze prošlo manje od 6 mjeseci te osobe koje su imale anafilaksiju na bilo koje pripravke u obliku injekcije. Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja i dalje jest ono o kombiniranju različitih doza cjepiva, a više o tome rekao je Vedran Trupac, v.d ravnatelj HZJZ u BBŽ:Za osobe koje su se cijepile Modernom preporuka glasi da i dalje uzmu njihovu treću dozu, dok AstraZeneca i Johnson & Johnson od Europske agencije za lijekove još uvijek nisu tržili dozvolu za uvođenje treće doze stoga se osobe koje su se cijepile tim cjepivima mogu kao trećom dozom cijepiti Pfizerom, odnosno Modernom.“

Nema postova za prikaz