14. studeni, Svjetski dan dijabetesa, obilježava se i u Garešnici

Pokreni se- slogan je kojim Dijabetička udruga Garešnica poziva na šetnju povodom Svjetskog dana dijabetesa, 14. studenog. Šetnja će biti na sam dan, u nedjelju (od 14 sati s tržnice), dok će u utorak dopodne mjeriti šećer u krvi građanima na Gradskoj tržnici. To se, osim idućeg utorka kada je akcija na tržnici, može učiniti u prostoru bivšeg Centra za starije utorkom od 9 do 12 sati, ističe tajnik udruge Branko Predragović. Ujedno poziva dijabetičare i sve građane da se pridruže.

Mjerenje šećera i tlaka u krvi uz Svjetski dan dijabetesa 2018. na Gradskoj tržnici u Garešnici, uz potporu patronažne službe Doma zdravlja Garešnica. (Foto- Ana Kovačević, predsjednica Dijabetičke udruge Garešnica)

Pod sloganom Pokreni se, ne misli se samo na fizičku aktivnost, već i redovite odlaske k liječniku i brigu o svom zdravlju, terapiji i prehrani. Jer bez odgovarajuće liječničke potpore osobe sa šećernom bolesti dovode se u situacije opasne po život, kaže Branko Predragović, koji i sam godinama živi s tom progresivnom bolešću.

U Hrvatskoj je 310.000 oboljelih od šećerne bolesti ili tihog ubojice, prema podacima CroDiab registra, a stvaran broj veći je od pola milijuna, dodaje Predragović, ističući da je garešnička udruga među većima i aktivnijima u zemlji. Također i kako u posljednje dvije godine ljudi manje dolaze zbog bojazni od koronavirusa, pa se manje i otkriva.

Nema postova za prikaz