Martinje u Velikoj Trnovitici

Šaran na rašljama, palačinke, fiš paprikaš, gulaš, jela s roštilja, razni kolači i slastice, sve je to bilo samo dio besplatne gastro ponude u Velikoj Trnovitici, na tradicionalnom okupljanju za vikend oko blagdana Svetog Martina, zaštitnika Župe i Općine.

Na samo Martinje, u četvrtak, 11. studenog, uz misno slavlje, kojemu je prethodilo sveto trodnevlje, održana je i svečana sjednica Općinskog Vijeća. Dan kasnije, za najmlađe je upriličena kazališna predstava, a subota je bila prilika da Trnovitičani dočekaju i ugoste sve one koji su željeli saznati više o lokalnim udrugama, čiji članovi su se pobrinuli da osiguraju i dobru hranu. Među sudionicima je bio i KUD Trnovitica, čiji su najmlađi članovi upriličili nastup na otvorenom.

Bila su tu vatrogasna društva, nogometni klubovi, udruge ribolovaca i udruge proistekle iz Domovinskog rata. Sudjelovalo je i Udruženje obrtnika Garešnica, ali i Airsoft klub Scorpionsi, uz demonstraciju gađanja iz airsoft replika u metu.

Inače, Trnovitica ima dugu tradiciju, prvi put se spominje u 12. stoljeću, a središte sela nekad je bila lokacija koja je i danas zadržala naziv Purgarija. Tamo se nalazi Župna crkva Svetog Martina, kao jedna od 44 u Hrvatskoj posvećenih ovom svecu. Ujedno je jedna od 22 mjesta na koja je postavljena Stopa sv. Martina, i to 2012. godine. Time je Velika Trnovitica dio europske baštine, kao i kulturne hodočasničke martinjske putne karte, odnosno velikog puta “Via Sancti Martini”.

Kako podaci tamošnje Osnovne škole navode, ova se crkva nekad zvala “Ecclesia sancti Martini de Twuiski”, što bi značilo “Crkva svetog Martina u trnju” pa se s time i povezuje ime mjesta. Uz živu glazbu, brojne posjetitelje su i ove su godine u Velikoj Trnovitici dočekali dobri domaćini, obilježavajući Martinje, blagdan svog sveca zaštitnika.

Nema postova za prikaz