Totgergeli i Marušić pozitivni kada je u pitanju oporavak i razvoj države u 2022. godini

Županijski odbor HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije održao je danas konferenciju za medije na kojoj je riječ bila o aktualnim političkim temama, ali i onim zdravstvenim, od kojih je jedna i bjelovarska Opća bolnica, za koju je, prihvaćanjem izmjena i dopuna Proračuna RH za ovu godinu te je iz državnog proračuna osigurano 2 milijuna i 55 tisuća kuna. “Bjelovarska bolnica opterećena je mnogim dospjelim dugovanjima te sam zato reagirao. Spomenuti iznos od 2 milijuna i 55 tisuća kuna odgovara visini ovogodišnje zadnje rate kredita podignutog za izgradnju nove bolnice. Riječ je o prvom kreditu od 90 milijuna kuna čija otplata je počela ove godine“, rekao je Totgergeli.

Župan Marko Marušić dotakao se možda i trenutno najaktualnije teme, odnosno COVID potvrda. “Danas bi trebali proći broj od 60 posto cijepljenih odraslih građana, barem prvom dozom. Moramo činiti daljnje korake u zaštiti svih naših građana, jer je to usko povezano s razvojem našega gospodarstva i ekonomije“, naveo je Marušić te dodao kako nam cijepljenje pomaže da ‘normalno’ funkcioniramo, odlazimo na posao, u školu, u trgovine i ostalo.

Spomenimo da je na konferenciji riječi bilo i o dvije pozitivne stavke za cijelu Republiku Hrvatsku. Naime, povećana je projekcija rasta realnog BDP-a s 5,4 na 8,1 posto u prognozama europske komisije dok je Kreditna agencija Fitch povisila investicijski rejting Republike Hrvatske s BBB minus na BBB i to s pozitivnim izgledima za rast. “U 2022. i 2023. godini očekuje se oporavak po stopama od 5,6 posto i 3,4 posto. Prema makroekonomskim projekcijama Vlade RH predstavljene prije donošenja prijedloga državnog proračuna za 2022. godinu, Vlada RH očekuje rast hrvatskog gospodarstva u visini 9 posto. Na to ukazuju razni pokazatelji, povećanje prometa u trgovini na malo u prvih devet mjeseci ove godine za 13,2 posto, zatim rast industrijske proizvodnje za 7,6 posto u prvih osam mjeseci ove godine te rast robnog izvoza za 5,5 posto, što je i najbrži rast među članicama EU. Ukoliko se projekcije ostvare, Hrvatska će već ove godine biti na razini pred-krizne 2019., a ukoliko se ostvare i prognoze Europske komisije za rast od 8,1 posto, povratak na pred-krizno razdoblje dogodit će se već 2022. godine. U odnosu na prosjek EU, Hrvatska će u ovoj godini doživjeti veći rast BDP-a. Mi smo sada odmah poslije Irske, čiji rast iznosi 14,6 posto. U 2022. godini očekujemo rast gospodarstva za 5,6 posto što će biti najsnažniji rast u EU nakon Malte koja bi sljedeće godine trebala bilježiti rast od 6,2 posto. Generatori rasta bit će domaća potražnja te ubrzanje rasta investicija u čitavom projekcijskom razdoblju, uz inozemnu potražnju tijekom 2021. i 2022. Snažan rast potrošnje pučanstva potaknut je povoljnim kretanjem na tržištu rada, visokim razvojem akumulirane štednje i rastom kredita stanovništva“, zaključio je Totgergeli.

Nema postova za prikaz