Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Na današnji dan, 18. studenog, obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Trideseta je to obljetnica njihova stradavanja, a u Republici Hrvatskoj državni blagdan i neradni dan.

Tako je od 2020. godine

Krajem 2019. godine Sabor je izglasao novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u kojem je uveden novi blagdan (praznik) 18.11, obzirom da žrtve Vukovara i Škabrnje povezuje isti datum i potreba za dostojnim odavanjem počasti svakoj žrtvi, kao zaloga budućnosti, humanosti, praštanja, zajedništva i etičnosti.

Kolona sjećanja

Ove, kao i prošlih godina, na današnji dan veliki se broj ljudi iz raznih krajeva okuplja u Vukovaru i u Škabrnji kako bi odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata i molili za iscjeljenje svih koji su na bilo koji način bili ranjeni posljedicama ratnih stradanja. U Vukovaru su danas i garešnički branitelji, a mještani Hercegovca u prijateljskoj Škabrnji.

Zbog zaštite zdravlja uslijed pandemije koronavirusa, ne preporučuje se okupljanje većeg broja ljudi. Stoga, svi oni koji su kod kuće, događanja iz prve ruke pratiti mogu na Prvom i Četvrtom programu HRT od 9:30 sati kada prenose specijalnu emisiju Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Nema postova za prikaz