Održan Dan češke kulture Češke besede Garešnica

U svrhu očuvanja kulturnog nasljeđa Čeha u Hrvatskoj i garešnička beseda održava Dan češke kulture, kao središnju manifestaciju kojom predstavlja rad skupina. Pandemija koronavirusa lanjsku je odgodila, dok je ovogodišnja provedena uz ograničan broj sudionika. Unatoč tome, predsjednik Josip Regent zadovoljan je realizacijom.

Josip Regent, predsjednik Češke besede Garešnica na Danu češke kulture u Garešničkom Brestovcu

Uspjeli smo održati manifestaciju, uz dozvolu Stožera za 50 ljudi. Time sam zadovoljan. Gosti su došli u manjem broju, tako da je manje plesa i igrokaza, ali bit će prilike. Nadam se da ćemo se na godinu vratiti na staro i da će to biti malo raskošnije, izjavio je predsjednik Josip Regent.

Alica Skender, voditeljica kreativne skupine Češke besede Garešnica s radovima na izložbi u Garešničkom Brestovcu

Obilježavanje je započelo izložbom kreativnih skupina, u predvorju doma u Garešničkom Brestovcu, sa štandovima domaćina, besede iz Daruvarskog Brestovca te domaće Udruge žena.

Pravu priču iz starine ispričale su članice Društva žena Garešnički Brestovac svojom etno-izložbom, kojom su dominirali starinski kolači: oni od rogača i maka, dizane štrudle s višnjama, pite s jabukama, kao i suhi kolači, koji se uvijek prvi peku za Božić.

Društvo žena Garešnički Brestovac, s predsjednicom Lidijom Hlebec (desno), na izložbi u Garešničkom Brestovcu

U programu na pozornici nastupila je glazbena i pjevačka skupina garešničke Češke besede, glazbenici domaćeg KUD-a Graničar, pod vodstvom prof. Branka Medveda, kao i gostujuće besede iz Donjih Sređana i Jazvenika kod Siska. Gosti iz Jazvenika nastupili su s pjevačkom izvedbom, a voditeljica Marija Vaško ističe kako suradnju s garešničkom besedom njeguju od osnutka.

Češke besede iz Donjih Sređana i Jazvenika na Danu češke kulture garešničke Češke besede

Dan češke kulture i ovaj je put održan u Radničkom domu u Garešničkom Brestovcu. Prije dvije godine bilo je to uz publiku, a ovaj put uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Program u Garešničkom Brestovcu pogledala je i direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak

Nema postova za prikaz