Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

PU BBŽ

Bjelovarsko- bilogorska policija i ovog vikenda nastavlja s akcijama pojačane kontrole prometa. Jedna se provodi danas, vezano uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

U vremenu od 8 do 12 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske stoga se provodi nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide iz članka 82. stavka 1. točke 13. i zlouporabe znaka pristupačnosti iz članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zakonski propisi
 
Člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kazniti će se novčanom kaznom od 700.00 kuna.
 
Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je:
Stavak 1. Osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze.
Stavak 2. Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.
Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.

Nema postova za prikaz