Ove godine u četiri akcije DDK u Garešnici prikupljena 421 bočica krvi

Na održanoj posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva crvenog križa Garešnica i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, ukupno je pristupilo 103 darivatelja, od toga 91 muškarac i 12 žena, od kojih su dvoje novih darivatelja, Antonio Mihatović i Snježana Farkaš. Prikupljene su 94 doze, a ukupno je u 2021. godini donirana 421 doza krvi. “Negativan trend u prikupljanju krvi i dalje je prisutan”, kaže ravnateljica Melita Lozina, te ističe da je u svakoj prethodnoj akciji prikupljeno više od 100 doza krvi. Iduća akcija je na Dan žena, 08. ožujka 2022. godine, na koju su pozvane sve punoljetne zdrave osobe. Svi darivatelji dobili su kalendar crvenog križa, dok su jubilarni darivatelji ovisno o broju, 50, 75 i 100 darivanja, dobili zahvalnice, zlatnike, ručne satove, te posebno ukrašen set.

“Mogu samo poželjeti da će i ovaj razgovor potaknuti neodlučne, da postanu darivatelji krvi, da se odluče na taj čin. On je plemenit, human, dobronamjeran, pa i u konačnici domoljuban. Potrebno je odvojiti petnaest minuta, malo hrabrosti i dobre volje, učiniti dobro djelo koje je nemjerljivo i nema cijenu, a oplemenjuje”, istaknula je Lozina, te zahvalila svim darivateljima na dobročinstvu i poželjela dobro zdravlje uz čestitke povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Recimo još da osim plemenitog čina darovanja krvi ljudima u potrebi, kontroliramo i vlastito zdravlje. Svakom darivatelju liječnik mjeri krvni tlak i željezo u krvi, a ponekad i razinu šećera u suradnji s garešničkom dijabetičkom udrugom. Neki davatelji budu upućeni da potraže liječničku pomoć, ukoliko im se otkriju nepravilne vrijednosti.

Nema postova za prikaz