Počinje akcija „Mir i dobro“

Danas počinje akcija „Mir i dobro“ kojom se do 9. siječnja želi osigurati da nadolazeći blagdani proteknu upravo tako, mirno, bez zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. MUP je provodi od 1993. godine, a obzirom na zakonske izmjene, zvuk petardi trebao bi se sve rjeđe čuti. 

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 141/2020) uvedena je novina da građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 za osobne potrebe.

Iz Policijske uprave bjelovarsko- bilogorske podsjećaju da je tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ na području županije evidentirano 18 prekršaja protiv javnog reda i mira i 71 kazneno djelo.
Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeta su dva vatrena oružja i 569 komada streljiva različitog kalibra. Zbog nezakonite uporabe i nestručnim rukovanjem vatrenog oružja teško je ozlijeđena jedna osoba dok evidentiranih propucavanja objekata ili vozila nije bilo.


Počinjen je jedan prekršaj zbog čega je prijavljena jedna osoba dok su dvije osobe zbog počinjenih kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom kazneno prijavljene.

Kolike su kazne za nedozvoljeno korištenje spomenutih sredstava i ostale detalje provjerite na službenim stranicama https://bjelovarsko-bilogorska-policija.gov.hr/vijesti/akcija-mir-i-dobro-za-veselije-ljepse-i-svecanije-blagdane-19403/19403

Nema postova za prikaz