Vrijeme je kolinja

pexels

Svinjokolja – kolinje, kako to zovemo u našem kraju, svoju tradiciju vuče od starih vremena, a za seoska domaćinstva ima poseban značaj i događaj je od velike važnosti. Posljednja je to veća obveza za kraj godine, ceremonija koja okuplja susjede, prijatelje, rodbinu i poznanike, a po dobrom starom običaju započinje u ranim jutarnjim satima uz kuhanu rakiju i doručak. Ljudi provode vrijeme zajedno, razmjenjuju šale, doživljaje i iskustva.

Dodajmo da u svemu postoji i zakonska direktiva. Odnosno, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, vezano uz spomenuto, podsjećaju na propise i obveze kojih se mora pridržavati. Bitno je napomenuti kako je klanje životinja na vlastitom gospodarstvu u Hrvatskoj dozvoljeno na vlastitom domaćinstvu, za osobnu potrošnju te u odobrenim objektima – klaonicama. Nadalje, klanje za osobnu potrošnju vlasnici su dužni najaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji najmanje tri dana prije, a klinički pregled vrijedi sedam dana. Dodajmo da iz Uprave još podsjećaju i na obavezu pregleda svinja zaklanih za osobnu potrošnju na trihinelu sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju za tekuću godinu i to na uzorku ošita uzetom s trupa, navedeno je na stranicama portala Agroklub.com.

Iako se zadržao do današnjih dana u mnogim područjima Europe, moderan način života ipak pomalo istiskuje ovu tradiciju. Prestanak prakticiranja svinjokolje značio bi smrt još jednog lijepog običaja jer se očuvanjem tradicije čuva veza između predaka i budućih naraštaja, prenoseći im stara znanja. Time bi i ona stara narodna: „bolje da propadne selo nego običaji“  potpuno izgubila na svom značaju.

No, u onim domaćinstvima koja nastavljaju živjeti po načelima tih starih vremena, kolinja se odvijaju i dalje. Tako će i ove zime mnogi tavani i pušnice biti „okićeni“ kobasicama, šunkama, kulenima, slaninom i ostalim domaćim proizvodima, dok će se na dvorištima okretati božićne pečenice.

Ipak, kažu prodavači i oglašivači, potražnja još uvijek nije dovoljno velika, iako se tome nadaju približavanjem predstojećih blagdana. Pa, ako ste u potrazi, i ako ste isplanirali kupiti – primjerice, odojka, dovoljno je poslušati neke od mnogobrojnih oglasa koji se svakodnevno vrte na gradskom radiju, jer upravo je to najbolje mjesto za početak potrage.  I tamo se, baš kao na svakoj pravoj tržnici, nude raznolike cijene, vrste, dodatne usluge i slično. Primjerice, cijene se kreću od 9 kuna po kilogramu za krmače ili neraste, po 11 do 13 kn/kg za bekone, dok će za odojke kupci izdvojiti i 18 do 20-ak kuna po kilogramu, no ako ste vješt pregovarač, sve ćete pronaći i po dobrim uvjetima!

Još malo je ostalo do kraja ove 2021., godine u kojoj su gotovo svi iskusili neku vrstu problema, a možda je najveći teret svima nama donijela pandemija koronavirusa uz stroge epidemiološke mjere, kojih se svi, htjeli to ili ne, moramo pridržavati.

Ipak, nitko zabranio još nije fino i ukusno jesti, počastiti se odojkom u danima blagdana, pa nek barem ova tradicija i dalje donosi zadovoljstvo u zadnjim danima tekuće godine.

Neka se, kao u dobra stara vremena, okupe prijatelji, obitelj, susjedi, nek svi zajedno podignu čaše i uz bogatu trpezu nazdrave jednoj ljepšoj, boljoj, sretnijoj i puno zdravijoj Novoj 2022. godini!

Nema postova za prikaz