Uskoro nova knjiga Željka Stubičana, uz pomoć Grada Garešnice i Općine Berek, u izdanju Matice hrvatske

Željko Stubičan (Foto- Željko Stubičan)

Željko Stubičan iz Bereka priprema novu knjigu, već osmu po redu, od kojih treću zbirku poezije, koju je nazvao:“I bila negdar godišća neka“. Knjigu je sam i ilustrirao.

– To je moj osmi naslov, a treća zbirka pjesama, poezije, o Moslavini, sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Dijalekt je kajkavština koju održavam na životu, a knjigu sam ilustrirao sa 63 velike ilustracije, preko cijele stranice – kaže Ž. Stubičan.

Berečki kraj u slikama Željka Stubičana (Foto- Željko Stubičan)

Knjiga bi trebala izaći oko nove godine, u izdanju Matice hrvatske i pod uredništvom predsjednika garešničkog ogranka prof. Zvonka Faraga, a pomogli su i Grad Garešnica te Općina Berek.

– Ne pišem suvremene teme, već bilježim prostor i vrijeme. To nije komercijalna knjiga i da bi ugledala svjetlo dana nužne su financije, našeg izdavača, ali i donatora. Stoga zahvaljujem Gradu Garešnici i Općini Berek na potpori – dodaje Stubičan.

Knjiga je svjedočanstvo života, običaja i tradicijskih vrijednosti u Moslavini prije pola stoljeća, kroz razdoblje jedne kalendarske godine, prema sjećanju autora. Kako je rekao, da se sačuvaju izvorne vrijednosti.

– I bila negdar godišća neka, kako i naslov kaže, je arhaika, pomaknuto vrijeme koje pamtim kao dijete. Zabilježio sam taj način života, toga vremena, kroz jednu kalendarsku godinu, običaje i svetkovine, sve što se događalo u tom ruralnom prostoru- pojašnjava autor.

Radovi Željka Stubičana, inspirirani zavičajem (Foto- Željko Stubičan)

Željko Stubičan svestrani je narodni umjetnik, samouki slikar, koji još pjeva i svira u KUD-u Berek, stolar i pisac.

Nema postova za prikaz