Hrvatski domobran Garešnica povodom 30 godina domobranstva kao pričuvnog sastava HV

Udruga hrvatskih ratnih veterana i domobranstva „Hrvatski domobran“ Garešnica obilježila je 30. obljetnicu ustrojstva domobranstva kao pričuvnog sastava Hrvatske vojske. Svečana sjednica održana je u spomen na donošenje odluke od strane predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, podsjetio je predsjednik Mirko Mihalinac u garešničkom hotelu.

Visoka obljetnica proslavljena je pod pokroviteljstvom Vlade RH, uz nazočnost predstavnika Ministarstva obrane, pukovnika Davora Stefanovića, ujedno zamjenika zapovjednika Topničko-raketne pukovnije, i uz pomoć Grada Garešnice i Općina Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica.

– U Garešnici sam bio prije 30 godina, u Domovinskom ratu, kada sam kao pripadnik Prve gardijske brigade bio u Kaniškoj Ivi, gdje smo bili stacionirani i zbog obuke. Ovdje sam prije 25 godina primio i zapovjed za Bljesak. Drago mi je što sam tu i što mogu popričati s ljudima o tim danima, u ovom turističkom i ribolovnom kraju, što me veseli i kao ribolovca – izjavio je puk. Stefanović.

Udruga Hrvatski domobran Garešnica okuplja 65 članova, dok ih je prije 30 godina, kod osnivanja u ožujku 1992., bilo 1.500. Među njima je i živući sudionik vojske Hrvatskog domobranstva i Križnog puta, sada počasni predsjednik, Tomo Torčić.

– Bila je to tada najbrojnija udruga u Garešnici, kada je priznat ratni staž domobranima iz Drugog svjetskog rata. Svečanost nismo mogli održati na Badnjak, pa je sada provodimo, uz dozvolu Stožera Civilne zaštite i odobrenje Ministarstva obrane. Bilo bi nas i više, ali mnogi su bolesni, ispričali su se zbog visokih temperatura, tako da smo u okviru dozvoljenih 50 osoba – rekao je Mirko Mihalinac.

U Garešnici je bila i Tamara Marušić, voditeljica područnog ureda Bjelovar Ministarstva hrvatskih branitelja, a bila je to prilika i za blagdansko okupljanje i druženje članova.

Nema postova za prikaz