Nova pergola i putokazi u Bršljanici

Povijesna udruga Bršljanica postavila je nadstrešnicu nad maketom Grada Bršljanca, u središtu mjesta. Nalazi se u dvorištu bivše škole, koja je i sjedište udruge. Bavi se očuvanjem povijesne i kulturne baštine Velike i Male Bršljanice, a najčešće obnovom starih staza i putova koje pretvara u šetnice. Upravo to će biti i prvi poslovi u novoj godini, kaže predsjednik Petar Miščević.

– Nastavit ćemo raditi na stazama. Središnja manifestacija je Ljeto u Bršljanici, a velike likovne kolonije nije bilo u pandemiji. Stoga se bavimo tablama, da bi se program ostvario. Ovdje bi se formiralo središnje odmorište biciklista i pješaka, na obroncima Moslavačke gore. Također i poučno-tematski panoi bogate povijesti Moslavačkog kraja, kako bi je približili mlađima i obogatili turističku ponudu Bjelovarsko-bilogorske županije – ističe predsjednik udruge Petar Miščević.

U tome su pomogli Grad Garešnica i Bjelovarsko-bilogorska županija. Sve to ovaj kraj čini turistički zanimljivim te su od Turističke zajednice zatraženi i putokazi.

– Obadvije Bršljanice su pune povijesti. Stoga smo to htjeli sačuvati mlađim generacijama, pa smo postavili oznake. Cijevi je ljetos oslikala daruvarska Likovna udruga Da. Komunalac je postavio nadstrešnicu ili pergolu. Mi ćemo postaviti još dva stola i četiri klupe, da se otuda može polaziti u daljnje obilaske, vožnje i razgledanje, najbolje pješice – dodaje Miščević.

Ploče su ovih dana postavljene i označavaju zanimljive i atraktivne lokacije bršljaničkog kraja, pa tako i na jednoj od tri poučne staze. Jedna od njih je Voloder.

– Staza Voloder posvećena je vinogradima. Uz pomoć sredstava Turističke zajednice Sjeverna Moslavina i tu smo postavili table. Jedna cesta vodi od Kapelice prema imanju Leksinih, pa do Dišnika, a jedan kraj prema Bršljanici. Tu je postavljena karta sa svim povijesnim lokalitetima u Velikoj i Maloj Bršljanici – pojašnjava P. Miščević.

Pored srednjovjekovnog Grada Bršljanca na Moslavačkoj gori, tu su i crkve, etno-kuće i brojne prirodne ljepote. (Foto- Povijesna udruga Bršljanica)

Nema postova za prikaz