Građani BBŽ od danas imaju uvid u sve podatke o isplatama iz županijskog proračuna u posljednje četiri godine

Izvor: BBŽ/Facebook

Bjelovarsko-bilogorska županija postala je prva otvorena županija u Hrvatskoj, koja građanima na uvid daje sve podatke o isplatama iz županijskog proračuna u posljednje četiri godine čime se daje cjelovit uvid u trošenje javnog novca. Platformu „Otvorena županija“ koja je od danas dostupna na županijskoj mrežnoj stranici predstavio je župan Marko Marušić te Tomislav Knežević iz tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o. koja ju je izradila. “Nemamo što skrivati. Želimo da građani vide kako se troši javni novac. Ovo je najviša moguća razina otvorenosti jer javnosti podastiremo popis svih isplata u posljednje četiri godine. Riječ o jednom od mojih predizbornih obećanja koje na ovaj način ispunjavamo“, istaknuo je župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić dodajući kako mu je drago da je Bjelovarsko-bilogorska županija prva u Hrvatskoj ispunila zakonsku obvezu javnog objavljivanja trošenja proračunskog novca na jednostavan, dostupan i lako pretraživ način.

Predstavljajući platformu Tomislav Knežević iz Libusofta je potvrdio kako je riječ o najvišoj razini transparentnosti. “Ovdje nema ručnog unosa, ni mogućnosti moderacije podataka. Sve se radi automatski jer se svi podaci automatizmom povlače iz računovodstvenog sustava županije“, istaknuo je Knežević.

Župan Marušić je dodao kako će se sustav nadograđivati jer će se računovođe u školama i ustanovama kojima je županija osnivač morati više potruditi i dati točan opis troška koji se plaća, a trebat će dodatno pripaziti i na pozicije s kojih se račun plaća. Pripreme za uvođenje platforme trajale su nekoliko mjeseci, a ukupni trošak implementacije je 81.250 kuna. (BBŽ/Facebook)

Izvor: BBŽ/Facebook

Nema postova za prikaz