Garešničani na Zimskoj školi folklora

Vjekoslav i Filip Martinić na Zimskoj školi folklora 2022., gore desno (Foto- Hrvatska matica iseljenika)

U sklopu ovogodišnje Zimske škole hrvatskog folklora u Koprivnici održana je promocija knjige „Narodni plesni običaji gradišćanskih Hrvata“, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Nastala je temeljem istraživanja etnokoreologa dr. Ivana Ivančana, čiji se originalni zapisi mogu preslušati i pomoću QR koda. Knjiga je dokaz nematerijalne kulture ove hrvatske zajednice, bogatog kulturnog nasljeđa i građe gradišćanskih Hrvata, kao nacionalne manjine u Austriji. Zajedno s Mađarskom i Slovačkom procjenjuje se da ih je 60.000.

Sa Zimske škole folklora 2022. u Koprivnici. (Foto Hrvatska matica iseljenika, HMI)

O knjizi je govorio suautor Andrija Ivančan, programski voditelj škole koji je dao veliki doprinos u obradi i pripremi građe. Kako je istaknuo, dao je procjenu autentičnosti 34 od ukupno 40 plesova, od iznimne važnosti u borbi Hrvata u inozemstvu protiv asimilacije, u očuvanju kulturnog nasljeđa. Njegov otac, podsjetio je, Ivan Ivančan, takav odnos Hrvata prema svom nacionalnom identitetu nazvao je otokom.

– On kaže:“Volim ove ljude, volim ovaj otok. Oni su otok među svim tim Austrijancima i Mađarima, kao i u Moravskoj“. Sve to piše u ovoj knjizi, o čovjeku koji je došao među svoje ljude, koje je obožavao, i oni su obožavali njega. I to se osjeća i danas i uvijek – poručio je Andrija Ivančan govoreći koja je bila njegova zadaća u nastanku knjige.

Vjekoslav Martinić na dudama, voditelj tradicijskih glazbala Zimske škole folklora, i Filip Martinić na violini (Foto- HMI)

Promociju su obogatili članovi Folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj, pojačani glazbenom pratnjom svirača tradicijskih glazbala Zimske škole folklora, čiji je voditelj Gareščanin Vjekoslav Martinić, a asistent predavač po prvi put bio je njegov sin Filip Martinić, inače član nacionalnog ansambla Lado iz Zagreba.

Nema postova za prikaz