U Bjelovaru održano savjetovanje o državnim potporama

Predstavnici potpornih institucija zajedno

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND organizirali su u Bjelovaru savjetovanje o državnim potporama koje su na raspolaganju poduzetnicima te kako ih što bolje iskoristiti.Savjetovanju su prisustvovali predstavnici poduzetničkih potpornih institucija iz Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Zagrebačke županije, te Grada Zagreba.

Sudionike je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić, istaknuvši: „U jeku pandemije koja je pogodila društveni, zdravstveni i gospodarski sektor svake zajednice, nametnula se značajnija odgovornost za učinkovitiju podršku. Grad Bjelovar ide u smjeru razvoja i osnaživanja gospodarstva. Stvoreni su dobri temelji za to, a najvažnije u tome je što se osluškuju problemi i želje gospodarstvenika kako bi se stvari rješavale brže i učinkovitije. Upravo se stoga jedinice lokalne samouprave kroz poduzetničke potporne institucije stavljaju na raspolaganje poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, a kod nas tu odgovornost ima Tehnološki park Bjelovar.

Igor Brajdic – zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara

Sudionicima se nakon toga obratila Ivana Jurković Piščević, direktorica Tehnološkog parka Bjelovar istaknuvši:  „Poduzetništvo je tijekom svih razdoblja postalo sastavni aspekt naših života – direktno ili indirektno. Borbe s kojima se prosječni (mali) poduzetnici suočavaju, često se zanemare iza velikih najava o financijskim sredstvima. No mi, kao poduzetničke potporne institucije, imamo upravo tu odgovornost i obavezu pružiti kvalitetnu podršku poduzetničkim planovima, upozoravajući na potencijalne pogreške i naglašavajući konkurentske prednosti. Tehnološki park Bjelovar, kao poduzetnička potporna institucija, stoji na raspolaganju za daljnji razvoj gospodarstva na području grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.“

Ivana Jurkovic Piscevic, direktorica Tehnoloskog parka Bjelovar

Savjetovanje su vodile Olgica Spevec vlasnica i direktorica tvrtke Ampuls Consult d.o.o. koja se bavi savjetovanjem u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem i odvjetnica Kristina Tibaut. Sudionicima savjetovanja prezentirala su se iskustva i praksa stečeni u primjeni EU pravila o državnim potporama, polazeći od članaka 107. – 109. Ugovora o funkcioniranju Europske unije I propisa o kontroli državnih potpora koje su  institucije Unije donijele na temelju toga Ugovora. Posebna pozornost posvetila se pojmu državne potpore, razlikovanju gospodarskih od negospodarskih djelatnosti u odnosu na primjenu pravila o potporama, kontroli državnih potpora od strane Europske komisije te ulozi nacionalnih propisa (Zakon o državnim potporama) i nacionalnih tijela u odnosu na pravila o potporama. Tijekom savjetovanja ukazalo se i na važnost pravilne primjene pravila o utvrđivanju veličine poduzeća, kao i primjenu pravila o potporama u slučaju kada se radi o partnerskim I povezanim društvima tj. pravilima koja se odnose na definiciju mikro, malih i srednjih poduzeća, način određivanja veličine poduzeća, što je temelj za određivanje intenziteta potpora, utvrđivanje neovisnih, partnerskih i povezanih društava, broj osoblja te utvrđivanje podataka poduzeća.

Olgica Spevec – voditeljica savjetovanja

Savjetovanja o državnim potporama organizirao je HAMAG-BICRO u okviru aktivnosti druge faze projekta BOND u četiri regije Republike Hrvatske kako bi svi poduzetnici dobili pristup relevantnim informacijama o državnim potporama. Ukupna vrijednost projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a“ – BOND 2 iznosi 50.000.000,00 kuna.

Sljedeća savjetovanja održat će se 4.2.2022. u Slavonskom Brodu, 10.2. u Splitu te 11.2. u Opatiji.

Savjetovanje o državnim potporama

Nema postova za prikaz