Domaći prijevoznici: Stavljamo naše autobuse na raspolaganje Vladi RH za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine

Foto: Čazmatrans

Najveći domaći prijevoznici, Arriva i Čazmatrans, kao i drugi prijevoznici okupljeni u Udrugu hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP), priopćili su danas kako su slijedom strašnih ratnih zbivanja u Ukrajini te povećanom broju dolazaka prognanika i izbjeglica iz ratnog područja, spremni dio svoje vozne flote staviti na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, civilnom stožeru i hrvatskom Civilnom križu s ciljem pružanja što kvalitetnije i brže pomoći.

Prijevoznici su spremni ustupiti svoje autobuse i vozače za prijevoz izbjeglica iz ukrajinskih pograničnih područja u Hrvatsku.

Izbjeglička kriza je na vratima, trenutno svjedočimo ogromnim gužvama i stotinama tisuća ljudi koji na različite načine bježe iz Ukrajine. Želimo dati naš doprinos u ljudstvu i vozilima jer je to naša odgovornost, ali i jedini način na koji se može organizirano i učinkovito prevesti izbjeglice s ukrajinske granice na za to predviđene lokacije u Hrvatskoj. Brojne su županije objavile kako već imaju pripremljene kapacitete za smještaj stotina stradalih. Stoga ih pozivamo da nam se, u koordinaciji s civilnom stožerom, jave kako bismo mogli prevesti veći broj izbjeglica na lokacije koje su predvidjeli. Isto tako, Vladi RH stojimo na raspolaganju za sve ostalo što je potrebno u rješavanju ove krize – istaknuo je Dražen Divjak, generalni direktor Arrive u Hrvatskoj, ispred Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

UHAJLP okuplja velike i male domaće privatne tvrtke koji čine domaći prijevoznički sustav s ogromnim kapacitetima, tisućama autobusa i preko 8000 radnika. Riječ je u sustavu koji ima stratešku važnost za Republiku Hrvatsku i koji bi teško opstao tijekom pandemije da ga Vlada svojim mjerama zadnje dvije godine nije sačuvala. Isto tako, prijevoznici su partneri i velikom dijelu lokalne i regionalne samouprave te su sad spremni vratiti zajednici u kojoj funkcioniraju i posluju kroz pomoć u rješavanju barem dijela izbjegličke krize u kojoj se našla Ukrajina. 

Nema postova za prikaz