Predložite lokacije za kontrolu brzine, ali i one na kojima se krše prometni propisi

Prenosimo poziv iz Policijske uprave: I ove godine, temeljem plana organizacije ROADPOL – mreže prometnih policija država Europe održat će se 24-satni pojačani nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica ROADPOL-a.

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima uzrok najvećeg broja prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama u desetogodišnjem razdoblju od 2010. do 2019. godine je brzina, koja je bila uzročnik u ukupno 39% prometnih nesreća s poginulima i teško ozlijeđenim osobama.

Temeljem ROADPOL-ovog plana aktivnosti za 2022. godinu na području država članica, kao i na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na prometnicama naše Bjelovarsko-bilogorske županije, u četvrtak 24. ožujka 2022. godine od 00.00 do 24.00 sati održat će se ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila.

Ovim putem također obavještavamo građane da se, ukoliko to žele, mogu uključiti u provođenje spomenute akcije i to na način da nam dostave svoje prijedloge o lokacijama na području naše Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, na kojima bi se po njihovom mišljenju trebao obavljati nadzor brzine. Nakon dostave prijedloga policijski službenici će donijeti odluku o lokacijama na kojima će se provoditi ova akcija, a koje moraju ispunjavati propisane uvijete.

Popis lokacija i u kojem vremenu bit će objavljene na našoj internetskoj stranici, kako bi građani mogli prisustvovati provođenju nadzora. Prijedloge građani mogu dostaviti do 10. ožujka na elektroničku poštu bjelovarsko-bilogorska@policija.hr

Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetujemo vozačima da poštuju ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima uvijek i bez iznimke.

Nema postova za prikaz