Auro Domus prekida suradnju s platformama za gotovinsko trgovanje kriptovalutama

Foto. Auro Domus

Auro Domus u svojim poslovnicama više neće provoditi transakcije kupnje i prodaje kriptovaluta za gotovinu. Tvrtka je raskinula postojeće ugovore o poslovnoj suradnji s platformama za trgovinu virtualnim valutama kojima je pružala usluge uplatnog i isplatnog mjesta za njihove klijente. Razlog ovakve poslovne odluke je zabrinutost zbog mogućih zloupotreba kriptovaluta u ilegalnim aktivnostima, od porezne utaje do financiranja terorizma.

– Ne smatramo da su kriptovalute problematične same po sebi, već da zbog nedovoljne zakonske regulacije, rizici prilikom gotovinskog plaćanja nadmašuju koristi koje pružaju. U svjetlu aktualnih događanja i ratnih zbivanja, ali i terorističkih aktivnosti diljem svijeta, u kojima se upravo virtualne valute pokazuju kao sredstvo zaobilaženja nadzora novčanih tokova, smatramo etički upitnim nastavak suradnje s platformama koje omogućuju gotovinske transakcije bez provođenja adekvatnih provjera, poručili su iz Auro Domusa.

Naime, trenutačno je moguće provoditi gotovinske transakcije za kriptovalute bez identifikacije klijenata. U takvoj situaciji, nemoguće je garantirati da je imovina korištena u tim transakcijama legalno stečena, kao i da se neće koristiti u ilegalne svrhe.

– Iako Auro Domus nije imao negativnih iskustava u dosadašnjem radu, prostor za djelovanje izvan zakonskih okvira koji ovakva situacija otvara, nije u skladu s poslovnim i etičkim politikama koje u svom djelovanju na tržištu primjenjujemo. Zbog toga, donesena je odluka kako naša tvrtka više neće omogućavati takve transakcije, a time je pokrenut i posljedični raskid postojećih ugovora, naveli su iz Auro Domusa.

Kriptovalute kao oblik plaćanja vodeći hrvatski trgovac zlatom zadržat će isključivo u svojoj internetskoj trgovini, prilikom kupnje investicijskog zlata i srebra.

– Za kupnju investicijskog zlata provode se provjere koje kod gotovinskih transakcija izostaju. Auro Domus želi pružiti klijentima sve mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, uključujući i kriptovalute, ali pritom stvoriti sigurno poslovno okruženje, istaknuli su iz tvrtke, zaključivši kako i poslovna zajednica mora dati svoj obol u suzbijanju ilegalnih aktivnosti, posebice onih koje mogu služiti za financiranje terorizma i ratnih operacija.

Nema postova za prikaz