Voditelji ispostava Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede na dvodnevnom kolegiju u Garešnici

Garešnica je domaćin dvodnevnog kolegija Službe za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede. Dio je to redovnih susreta voditelja županijskih ispostava iz cijele zemlje svaka tri mjeseca, a ovaj kvartal organizator susreta je bjelovarsko- bilogorska ispostava koju vodi Dražen Cerjanec. Ta županija je po pitanju poljoprivrede vrlo značajna i važan je dio Strateškog plana do 2027. godine;

Kroz njega imamo nove zadaće, prvenstveno u smislu transfer znanja i inovacija našim poljoprivrednicima i za to se pripremamo, jer su pred nama brojni izazovi“, rekla je voditeljica uprave, Jelena Đugum.

Ova služba, prepoznatljiva kao Savjetodavna, posljednje dvije i pol godine je u sastavu Ministarstva poljoprivrede;

Ona je produžena ruka ministarstva i uvijek je na raspolaganju poljoprivrednicima, radi pomoći, ali i radi usvajanja novih znanja kako bi ostvarili maksimalne benefite u vlastitoj proizvodnji. Trenutno ima preko 280 zaposlenih i očekuje se da će ta brojka rasti, upravo zbog plana razvoja i dodatnih sredstava koji se ovom sektoru stavljaju na raspolaganje“, kaže državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Tušek.

Od početka pandemije, dodatno u vrijeme ratnih sukoba, sve je aktualnije pitanje samodostatnosti svake države. Hrvatska o tome promišlja, nastavlja Tušek i ističe da je cilj jačati poljoprivredna gospodarstva, prehrambenu industriju, ali povećati i vrijednost proizvodnje ove grane.

Strategija razvoja poljoprivrede do 2030. prikazuje težnju povećanja vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Ona je danas ispod 20 milijardi kuna. Za deset godina želimo biti iznad 30 milijardi. S tim ciljem osiguravamo novac kroz određene natječaje, s naglaskom na sektor mesa, stočarstva, govedarstva i mliječni sektor. Također želimo jačati prerađivačku i infrastrukturu za skladište, povezati ih i time u konačnici osigurati dovoljne količine hrane“, dodaje Tušek.

Da se i u lokalnoj sredini sve više želi pomoći poljoprivrednicima, na skupu je istaknuo i gradonačelnik Garešnice, Josip Bilandžija podsjetivši da su im kroz gradski proračun osigurane potpore.

Osim edukacija u zatvorenom, županijski voditelji savjetodavne službe izlaze i na teren- danas na OPG Fridrih u Kapelici i Obrt Agropuškarić u Kaniškoj Ivi, a sutra u Palešnik, na OPG Šmidt i OPG Ćuk, koje ističu kao primjere dobre prakse.

Nema postova za prikaz