Od danas nisu obvezna dnevna svjetla na automobilima, ali u nekim situacijama nisu na odmet

Od danas nisu obvezna upaljena dnevna svjetla na automobilima. Ipak, iz MUP-a pozivaju na oprez, posebno zbog vremenskih uvjeta kakvi su danas. U priopćenju stoji: „Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju započelo je 1. studenog, a završava 31. ožujka.

Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i tako doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.
U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Stoga, dragi vozači motornih vozila, oprez uvijek i svugdje!

Nema postova za prikaz