Umro Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza

Đuro Dečak, Foto- Hrvatski lovački savez

Nakon kratke i teške bolesti u 71. godini života preminuo je Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. Rođen je 18. siječnja 1952. godine u Lanki. Na čelu Hrvatskog lovačkog saveza, u čijem vlasništvu je i motel Vila Garić u Podgariću, bio je od 1998. godine do danas. Sahrana Đure Dečaka bit će na groblju u Virovitici 4. ožujka 2022. godine u 16 sati.

Kako navodi Hrvatski lovački savez na svojim mrežnim stranicama, Đuro Dečak rođen je 18. siječnja 1952. godine u mjestu Lanka pokraj Virovitice. Lovstvom se počinje baviti s 23 godine života, odnosno 1975. kada polaže lovački ispit te od tada teče njegov lovački staž. Prijelomna godina koja će obilježiti hrvatsko lovstvo je 1998., kada Dečak postaje predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, čiju funkciju obavlja do smrti. Hrvatski lovci povjerili su mu pet uzastopnih mandata, dok je Đuro Dečak u lovstvu proveo punih 47 godina. Đuro Dečak bio je nadugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza u u 97 godina njegova postojanja.

Od samih početaka sudjelovao je obrani Hrvatske, bio uhićen od strane JNA 1991. godine. Nakon što je pušten 22. svibnja 1991. postaje časnikom Hrvatske vojske, organizira obranu Hrvatske te postaje zapovjednikom pakračkog sektora te potom zapovijeda 127. virovitičkom brigadom. Bio je načelnik pješaštva HV-a, a 1992. je imenovan načelnikom II. Zbornog područja Đakovo. Za župana je izabran 1997., godinu dana kasnije postaje predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, a 2000. izabran je ponovno u Hrvatski sabor, u kojem obnaša funkciju predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane. Dugogodišnji je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a umirovljen je u činu general-pukovnika.

Nema postova za prikaz