Garešnica: Policija provela kontrolu dječjih sigurnosnih sjedalica, od njih 29 samo pet pravilno vezano

U utorak, 12. travnja 2022. godine, na području Garešnice, Trg kralja Tomislava, ispred gradskog vrtića provedena je kontrola sigurnosnih sjedalica u suradnju PU bjelovarsko – bilogorske i Udruge Roda.

Kontrola je provedena u vrijeme dolaska djece u vrtić, gdje su policijski službenici i članica Udruge Roda provjeravali da li sigurnosna sjedalica odgovara djetetovom razvoju, da li je pravilno postavljena u automobil i da li je dijete pravilno vezano. U sklopu akcije kontrolirano je 19 automobila, odnosno 23 djece, pri čemu je utvrđeno da je 3 djece bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici, dok su drugim roditeljima dani savjeti kako pravilno vezati dijete i pričvrstiti sjedalicu.

U četvrtak, 14. travnja 2022. godine također na području Garešnice, Petra Svačića, ispred gradskog vrtića provedena je kontrola sigurnosnih sjedalica u suradnju PU bjelovarsko – bilogorske i Udruge Roda. U sklopu akcije kontroliran je 21 automobil, odnosno 29 djece, pri čemu je utvrđeno da je 5 djece bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici, dok su dr. roditeljima dani savjeti kako pravilno vezati dijete i pričvrstiti sjedalicu.

Roditelj koji je djecu dovezao bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice je sankcioniran, odnosno izdano je 1 upozorenje, također je izdano 1 upozorenje roditelju koji nije vezao dijete sigurnosnim pojasom u sjedalici na pravilan način. Naime, kada pojas automobila/sjedalice nije dovoljno zategnut, dijete provlači ruku iznad pojasa, pojas zatim djetetu prelazi preko trbuha što prilikom prometne nesreće dovodi do ozljede unutarnjih organa. Ova pogreška očituje se i u tome što se dijete prerano premješta u veću kategoriju sjedalice ili postolje ili se vozi vezano samo sigurnosnim pojasom te mu pojas „reže“ vrat te zbog nelagode i što nije čvrsto zategnuto dijete provlači ruku iznad pojasa. Činjenica koja je uočena prilikom kontrola je da roditelji sebe pravilno vežu, dok djeca nisu pravilno vezana.

Nakon toga u suradnji s članicom Udruge Roda u prostorijama PP Garešnica održano je predavanje za policijske službenike o pravilnom vezanju djece u sigurnosnim sjedalicama.

Također bih savjetovala roditelje koji kupuju sjedalice sa sustavom Isofix, odnosno osim što se pričvršćuje na kuke u stražnjim sjedalima, Isofix sustav se još učvršćuje potpornom nogom ili sidrenom kukom koja se nalazi u prtljažniku automobila, a koje služe protiv rotacije sjedalice u prometnoj nesreći. Prilikom postavljanja potporne noge, bitno je da roditelji uklone gumeni ili dr. tepih koji se nalazi na podu automobila te da automobil nema pretinac u podu automobila. Također prije kupnje, ako kupuju sjedalicu koja se dodatno učvršćuje sidrenom kukom, potrebno je prethodno provjeriti da li je ista ugrađena u prtljažniku automobila. U kontrolama se greška očituje u tome da roditelji kupuju sjedalice sa Isofix sustavom koja se dodatno učvršćuje sidrenom kukom, no ista nije ugrađena u prtljažnik automobila te zatim traku samostalno vežu oko naslona za glavu. Takav način postavljanja sjedalica nije u skladu s uputama proizvođača sjedalice te prilikom prometne nesreće dolazi do rotacije sjedalice i Isofix sustav ne ispunjava svoju svrhu tj. ne zaštićuje dijete, kaže Sandra Pavlek, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu.

Nema postova za prikaz