Učenici osnovnih škola iz Velikog Grđevca, Garešnice, Hercegovca i Velike Pisanice položili ispite i time stekli svoje “prve” vozačke dozvole

Foto: PU BBŽ

U utorak, 14. lipnja, Policijska uprava bjelovarsko bilogorska u suradnji s HAK-om te agencijom nadležnom za odgoj i obrazovanje nastavlja svoje aktivnosti u provedbi Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom, te je osposobilo još dodatno 29 učenika za sigurno sudjelovanje u prometu na cestama u svojstvu biciklista. I ovom prilikom napominjemo da je zakonom propisano da dijete do četrnaeste godine starosti ne smije voziti bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godina, ali kada dijete dobije potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom, može samostalno upravljati biciklom na cesti od navršenih devet godina.

Na inicijativu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i ove školske godine su osnovne škole iz naše županije prijavilo Program osposobljavanja za upravljanje biciklom za učenike 5. razreda osnovnih škola, a koji u Hrvatskoj postoji od 2016. godine. Ovaj hvalevrijedan program osposobljavanja daje mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija i tako pridonosi sigurnijem sudjelovanju djece u prometu. Sastavni je dio školskog kurikuluma u trajanju od 16 školskih sati koji se provodi kao izvannastavna aktivnost, a najčešće ga provode učitelji tehničke kulture.

„Biciklom sigurno u promet“ naziv je priručnika uz koji se tijekom prvog modula od 8 sati uči o prometnim propisima i pravilima, potom slijedi 7 sati praktičnog dijela u kojem se savladava vožnja biciklom na poligonu po zadanim uvjetima. Posljednji sat rezerviran je za polaganje ispita koji se sastoji od pisane provjere znanja i vožnje biciklom na poligonu.

Pisanu provjeru znanja i polaganje vožnje proveli su policijska službenica Službe za javni red i sigurnost Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Sandra Pavlek i djelatnik Hrvatskog autokluba Damir Hodalić.

Ove školske godine po prvi put su se na ovoj program osposobljavanja prijavile Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, Osnovna škola Garešnica i Osnovna škola Slavka Kolara iz Hercegovca.

Natjecanje se održalo u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, na kojem je sudjelovala i Osnovna škola Velika Pisanica s učiteljem Viktorom koji dugi niz godina s velikom ljubavlju prenosi djeci znanje i svake godine s učenicima sudjeluje u Programu osposobljavanja za upravljanje biciklom, kao i na natjecanju Sigurno u prometu gdje učenici postižu zapažene rezultate na Županijskom i Državnom natjecanju.

Na ispitu je sudjelovalo sveukupno 32 učenika, a njih 29 je uspješno položilo ispit i steklo svoju “prvu” vozačku dozvolu.

Najbolje rezultate iz Osnovne škole Mate Lovraka iz Veliki Grđevac na ispitu postigli su Dorotea Čuk, Mihael Procek i Fran Đurek.

Najbolje rezultate garešničke osnovne škole na ispitu postigli su Leon Gorupec, Patrik Plavšić i Niko Tadić dok su Josip Bogdan, Katja Petreković i Rafael Žlender najbolje plasirani po broju bodova iz Osnovne škole Slavka Kolara iz Hercegovca.

Najbolje rezultate iz Osnovne škole Velika Pisanica postigli su Larisa Hadžija, Aleksandar Zjačić i Petar Bolšec.

Zahvaljujemo učiteljici Vlatki, učiteljima Saši i Draženu koji su svojim velikim angažmanom doprinijeli da djeca osnovnih škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, iz Garešnice i Slavka Kolara iz Hercegovca po prvi put sudjeluju u ovom programu i dobiju svoju prvu vozačku dozvolu.

Posebno se zahvaljujemo ravnateljici Marini Balen koja je prepoznala značaj ovih aktivnosti i omogućila da se ona provedu u Osnovnoj školi Mate Lovraka.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poziva sve zainteresirane učenike da se i sljedeće školske godine prijave na ispit u što većem broju, da budu uzorni, profesionalni i nadasve pažljivi biciklisti.

Sigurnost naše djece je od iznimne važnosti, stoga djecu treba poticati i poučavati od najranije dobi kao bi izgradili kulturu ponašanja i ophođenja u prometu na cestama.

Stoga budimo uzor svojim mališanima i učimo ih da sigurno bicikliraju u prometu, stoji u priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske.

Nema postova za prikaz