Ministarstvo poljoprivrede donijelo Naredbu o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze. Kako su pojedina područja u Bjelovarsko bilogorskoj županiji žarišta obavezno je provođenje mjera suzbijanja američkog cvrčka, uklanjanje zaraženih trsova, praćenje simptoma zaraze, postavljanje žutih ljepljivih ploča.

Važno je naglasiti da su vinogradi zasađeni „direktorom“ također zahvaćeni ovom bolešću te je i u njima potrebno provoditi mjere zaštite, a glavni prenosioc zlatne žutice je američki cvrčak protiv kojega je potrebno provoditi mjere zaštite.

Direktnih mjera za suzbijanje fitoplazmi nema, pa je potrebno indirektnim mjerama kao što su sadnja zdravog sadnog materijala i suzbijanje vektora spriječiti pojavu i širenje fitoplazmi.

Obavezno je postaviti žute ljepljive ploče krajem lipnja na srednju armaturnu žicu koje se izmjenjuju se svaka 2-3 tjedna.

Nakon prvog tretiranja  koji je bio polovicom lipnja slijedi drugo tretiranje 2-3 tjedna nakon prvog,  a treće se provodi krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja po jednoj ploči tjedno ulovi četiri ili više odraslih oblika američkog cvrčka.

Radi zaštite pčela tretiranje treba obavljati u vrijeme kada pčele ne lete, odnosno u večernjim satima, navela je Vesna Bradić, dipl.inž.agr. iz Uprave za stručnu području razvoju poljoprivrede.

Nema postova za prikaz