Bjelovarski paviljon zasvijetlit će zelenom bojom povodom Međunarodnog dana gastroshize

Foto: bjelovar.info

U subotu, 30. srpnja, bjelovarski će paviljon zasvijetliti u zelenoj boji. Na taj će način Grad Bjelovar, u povodu Dana svjesnosti o gastroshizi, dati podršku svima oboljelima od te bolesti, a želja je i osvijestiti javnost o njezinu postojanju.

Paviljon će u zelenom zasjati 30. 7. od 20 sati pa sve do 23 sata.

Grad Bjelovar jedan je među 32 grada i općine koje se priključuju toj inicijativi. 

 • Bjelovar – paviljon na Trgu Eugena Kvaternika
  Čakovec – fontana u Perivoju Zrinskih
  Daruvar – dvorac grofa Jankovića
  Dubrovnik – mala Onofrijeva fontana
  Đurđevac – Stari Grad
  Karlovac – zgrada kazališta Zorin dom
  Koprivnica – glazbeni paviljon u gradskom parku
  Križevci – zgrada Turističko-Informativnog centra
  Kutina – zgrada Gradske uprave
  Labin – dimnjak toplane na Pjacalu i šoht
  Lepoglava – zgrada Gradske uprave
  Makarska – lukobran
  Metković – gradsko kulturno središte
  Novi Vinodolski – kula Turnac
  Ogulin – kip golubice
  Opuzen
  Pula – kružni tok na Šijani
  Rijeka – fontane na Jadranskom trgu
  Rovinj – fontana na glavnom gradskom trgu
  Sinj
  Slatina – zgrada Gradske uprave
  Slavonski Brod – zgrada Gradske uprave, gimnazije i glazbene škole u Tvrđavi Brod
  Split – fontana pored crkve Sv. Fran
 • Šibenik – zgrada HNK
  Valpovo – dvorac Prandau-Normann
  Varaždin – zgrada HNK i zgrada vodotornja
  Varaždinske Toplice – Trg Republike Hrvatske i zgrada Dom 2
  Vinkovci – središnji gradski park
  Virje – zgrada Općine
  Virovitica – dvorac Pejačević i glavna gradska fontana u perivoju kod dvorca
 • Vukovar – Vodotoranj
  Zagreb – Meštrovićev paviljon

Što je gastroshiza?

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta. The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sve bebe rođene u zadnje dvije godine na područjima tih država, a čije su obitelji registrirane u organizaciji i podijelile svoje priče, vrlo brzo su se oporavile. U bolnici su provele prosječno 6 tjedana, uz 1–2 operacije, a danas žive bez ikakvih posljedica sa svojim roditeljima kod kuće.

The Global Gastroschisis Foundation djeluje od 2009. godine

The Global Gastroschisis Foundation je osnovala Meghan Raunen 2009. godine u spomen svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30.7.2009. To je razlog zašto je baš 30.7. odabran za dan svjesnosti o gastroshizi.

Zašto je zelena službena boja?

Tijek oporavka uključuje i parenteralno hranjenje te hranjenje putem sonde, kroz koju se nekad sadržaj želuca izvlači van. Kada je sadržaj koji se izvlači iz sonde počne biti zelen (nijansa lime green), to je znači da su se crijeva probudila, da probava radi i da je beba potencijalno spremna za normalno hranjenje. To je prvi znak da oporavak ide u dobrom smjeru. Zato je zeleno službena boja gastroshize.

U obilježavanje Dana svjesnosti o gastroshizi uključit će se 32 grada i općine u Hrvatskoj

Kako bi se podigla svijest o gastroshizi, diljem svijeta je organizirano osvjetljenje raznih znamenitosti zelenom bojom 30. srpnja svake godine. Hrvatska će ove godine sudjelovati treći puta, a interes za osvjetljenjem 30. srpnja, 2022. pokazalo je 32 gradova i općina. Također, će po prvi puta svijetliti i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Tom prigodom su obitelji iz tih država izradili motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom.

Savjet roditeljima!

Gastroshiza se javlja prosječno u 1: 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.


Za emocionalnu i informativnu podršku, budući (i sadašnji) roditelji djeteta s gastroshizom, mogu se javiti lokalnim volonterima u The Global Gastroschisis Foundation:

• margareta@averysangels.org (Hrvatska)
• marija@averysangels.org (Hrvatska i Crna Gora)
• adelisa@averysangels.org (Crna Gora i Makedonija)
• azra@averysangels.org (Slovenija)
• nina@averysangels.org (Srbija)

Nema postova za prikaz