Sanacija vodotornja u garešničkom naselju Gajine

U tijeku su radovi na sanaciji vodotornja Gajine u Garešnici. Investitor, tvrtka Voda Garešnica d.o.o., u suradnji s Hrvatskim vodama osigurao je za predmetne radove tri milijuna kuna. Zbog dotrajalosti vodotornja starog 30 godina, zamijenit će se cijela kupola s  rezervarom, te će vodotoranj biti u potpunoj funkciji očekivano s krajem studenog, kaže direktor Tomislav Presečan. Ujedno će u vodotornju biti zamijenjene vodovodne i električne instalacije, čime se otklanja i potencijalna mogućnost kvarova starih elemenata. Po završetku sanacije, vodotoranj će i dalje predstavljati sigurnosnu zalihu vode u slučajevima požara ili nedostatka struje prilikom održavanja strujne mreže od strane HEP-a.

Također,  potaknuta je i izmjena starih azbestno-cementnih cijevi kroz središte grada, sve do Garešničkog Brestovca, u sklopu koje će biti zamijenjeni i postojeći vodovodni priključci novima.

Iako je palo nešto kiše, ovog vrućeg ljeta povećane su potrebe za vodom, a kako i bunari presušuju, građani sve češće naručuju cisterne s vodom. Također, potrošnja vode i iz vodoopskrbnog cjevovoda je drastično povećana u zadnje vrijeme te shodno suši i neprihranjivanju vodonosnih slojeva, padaju nivoi i u bunarima vodocrpilišta, dodaje Presečan. Kako bi se osigurale dodatne količine vode trebao bi pomoći i novi magistralni cjevovod od Velike Trnovitice do Garešnice, koji je u završnoj fazi izgradnje. Zbog porasta cijene energenata, rastu i troškovi u procesu proizvodnje vode, u Garešnici za više od 200 posto, no cijena vode zasad je ista.

Nema postova za prikaz