Najava pojačanog nadzora prekršaja ne korištenja sigurnosnih pojaseva te nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policijski službenici danas (srijeda) od 9 do 12 sati na području policijske uprave provesti pojačani nadzor prekršaja ne korištenja sigurnosnih pojaseva te nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje

Prometne nesreće

U prvih sedam mjeseci ove godine evidentirane su 393 prometne nesreće, što je povećanje za +9% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 361. Tri prometne nesreće bile su s poginulom osobom.
Evidentirano je 133 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +5% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 127.
Evidentirano je 257prometnih nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za +12% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 230.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su ostale greške vozača 65, brzina 64 (brzina neprimjerena uvjetima 51 i nepropisna brzina 13) te nepoštivanje prednosti prolaska 57.   

Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“

U prvih sedam mjeseci ove godine na području policijske uprave evidentirano je 12 350  prekršaja. Od toga, evidentirano je  6 040 prekršaja nepropisne brzine, 1 373 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 539 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 454 prekršaja korištenja mobitela u vožnji. 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Člankom 163. stavkom propisano je:
vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.

Člankom 193. stavkom 3. propisano je:
vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.
Člankom 193. stavkom 4. propisano je:
mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavaka 3. i 4. ovoga članka.

Izvor: PU bjelovarsko-bilogorska

Nema postova za prikaz