Župan Marko Marušić donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog suše za područja Grada Bjelovara i općina Veliko Trojstvo, Šandrovac, Velika Pisanica i Severin

Foto: BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić donio je u četvrtak 25. kolovoza Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog suše za područja Grada Bjelovara i općina Veliko Trojstvo, Šandrovac, Velika Pisanica i Severin. Kao i onu od 23. kolovoza kojom je prirodna nepogoda zbog suše proglašena za područja četiri grada i 14 općina, i ovu Odluku, kako to zakon i nalaže, župan je donio na temelju zahtjeva samih gradova i općina. Budući da je Odluka od 23. kolovoza izazvala brojne reakcije i nezadovoljstvo građana, župan Marušić je na konferenciji za medije pojasnio zašto tom Odlukom nisu bila obuhvaćena područja Grada Bjelovara i ove četiri općine.

-Ovim putem želim upoznati javnost da ja kao župan odluku o proglašenju prirodne nepogode donosim isključivo na temelju zahtjeva samih gradonačelnika i načelnika općina, odnosno na prijedlog njihovih gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Dakle odluka se ne donosi na temelju toga da li nam je netko bliži ili simpatičniji, nego isključivo na temelju njihovih zahtjeva – kazao je župan dodajući da je prije donošenja Odluke Upravni odjel za poljoprivredu kontaktirao sve gradove i općine.

-Za sve one gradove i općine čija su povjerenstva utvrdila postojanje štete i koji su poslali svoj zahtjev, mi smo i proglasili prirodnu nepogodu. U prethodna dva dana zaprimili smo prijedloge i zahtjeve preostale četiri općine i Grada Bjelovara i sada proglašavamo prirodnu nepogodu i za ta područja. Dakle želim još jednom naglasiti da Županija ne donosi svoju Odluku bez zahtjeva samih načelnika i gradonačelnika, a važno je napomenuti i to da nitko neće biti oštećen i da to što smo donijeli ovu odluku dva dana kasnije od one prethodne ne znači nikakvo kašnjenje jer teoretski odluke se mogu donositi do kraja godine – istaknuo je župan. Još je dodao da postupak prijavljivanja štete ide prema propisanoj proceduri te da visinu odštete određuje državno povjerenstvo, odnosno da odluku o tome donosi Vlada RH.

Samo proceduru prijavljivanja štete dodatno je pojasnio pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Boris Tomšić.

-Od dana Odluke o proglašenju prirodne nepogode svi oštećeni imaju rok od osam dana da prijave štetu u svoje gradsko ili općinsko povjerenstvo. Ta povjerenstva u roku od 50 dana dužna su po zaprimljenim prijavama izaći na teren i sukladno Pravilniku o registru šteta svakom prijavitelju procijeniti štetu i unijeti je u taj registar. Nakon toga županijsko povjerenstvo ima rok od deset dana da objedini podatke za sve gradove i općine i da ih uputi državnom povjerenstvu. Time naši poslovi kao jedinica lokalne i regionalne samouprave završavaju i sve dalje je na državnom povjerenstvu koje obično na kraju godine donosi prijedlog odluke o djelomičnom ublažavanju šteta – istaknuo je Tomšić napominjući da procijenjena šteta nije isto što i odšteta koju će oštećeni dobiti.

-Upravo to ljudi često krivo shvaćaju jer odšteta je tek djelomično ublažavanje štete – zaključio je Tomšić.

Izvor: BBŽ

Nema postova za prikaz