Staza prijatelja prirode i KUC Mato Lovrak u Velikom Grđevcu novo hit odredište za školu u prirodi

„Staza prijatelja prirode“- otvorena je danas u Velikom Grđevcu. Šetnja njome, osim mirnog okruženja u šumi, nudi i edukativni sadržaj. Nositelj projekta uređenja staze „Staza prijatelja prirode“, s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti šuma, je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije. Nadovezuje se na „Centar Mato Lovrak“ i predstavlja idealan nastavak interpretacije područja kroz poveznicu suživota čovjeka i prirode, a prvenstveno je namjenjena edukaciji djece, kaže ravnateljica Spomenka Mlinarić:

Put vodi, uz niz poučnog sadržaja, kraj amfiteatra pogodnog za predavanja do vidikovca, a njime je prošla i dožupanica Marija Jungić te stazu danas službeno i otvorila. Dio je to turističkog sadržaja, uz Sportsko rekreacijski centar Kukavica, kojeg nudi ova sredina:

Ovo je dodana vrijednost priči koju iz godine u godine proširuju u Velikom Grđevcu. Mlin, mlinareva kuća, vlak u snijegu, samo su neke od asocijacija na Matu Lovraka i centar koji je redovno odredište školskih izleta. Želimo da ovdje najmlađi prepoznaju i dožive vrijednosti iz njegovih knjiga, prijateljstva i uživanja u prirodi, kaže ravnateljica, Zvjezdana Galkowski, a interes je velik:

Staza je podjeljena u četiri zone: prva je zona zabave s elementima za igru, druga je“zona škole  u prirodi” s nadstrešnicama i klupama koje olakšavaju predavanja u prirodi, treća je posvećena pticama Bilogore, a četvrta je  “zona poplavnih šuma”

Dobrodošla je to nadogradnja turističke ponude u Velikom Grđevcu, kaže i načelnik Tomislav Pavlečić:

Na razvijanju turističkog potencijala ove sredine, koja je prepoznatljiva i po bazenima u sklopu Kulturnog centra Mato Lovrak, neće se stati. Jedna od ideja, na kojoj se već neko vrijeme radi, je izgradnja auto kampa u blizini:

Kroz oko dvije godine u ovu je stazu, duljine oko 600 metara, uloženo nešto više od 900 tisuća kuna. Uz podršku Bjelovarsko- bilogorske županije, projekt je najvećim dijelom financiran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Nema postova za prikaz