Socijaldemokrati apeliraju na Vladu da donese konkretne i hitne mjere za jesensku sjetvu

U ovom tjednu punom događanja jedna tema ostala je ispod radara – a to je poljoprivreda, odnosno proizvodnja hrane koja je u ovim okolnostima i ovom okruženju od presudne važnosti, ističu u priopćenju Socijaldemokrati koje prenosimo u cijelosti:

„U ovom tjednu punom događanja jedna tema ostala je ispod radara – a to je poljoprivreda, odnosno proizvodnja hrane koja je u ovim okolnostima i ovom okruženju od presudne važnosti. Naime, zbog rata u Ukrajini i poremećaja u lancima opskrbe uzrokovanih ratom i covid krizom, proizvodnja hrane je nikad važnija. Ono na što mi Socijaldemokrati kontinuirano upozoravamo da je ova vlada, odnosno ovo ministarstvo poljoprivrede zapravo maćeha poljoprivredi. Umjesto da se poljoprivrednicima pomaže na način kako bi to trebalo raditi: sustavno, dosljedno, s vizijom i ciljem, ta potpora i ta pomoć izostaje. Premda smo dio velikog europskog  tržišta, cilj Hrvatske trebao bi biti samodostatnost u vremenima krize. I kao što je covid kriza pokazala sve nedostatke europske solidarnosti, bojimo se da bi rat i sve ono što dolazi na jesen- mogli pokazati nedostatke na tržištu. A upravo zbog zaštite naših građana, od kojih mnogi žive na rubu siromaštva, cijene hrane i prehrana su vrlo osjetljive teme za Hrvatsku. Nažalost, sluh ministarstva poljoprivrede uvijek izostaje. Ovo ljeto je bilo iznimno teško zbog suše, a sad nam slijedi jesenska sjetva, nakon nje i proljetna. Ako dobro ne zasijemo, možemo predvidjeti da će cijene hrane i dalje rasti. Kako siješ tako ćeš i žeti! Ako Vlada ne donese ozbiljne mjere i ako se poljoprivrednicima ozbiljno ne pomogne, ako ne upregnemo sve poljoprivredne resurse koje imamo na raspolaganju – bojim se da će izostati i rezultati, odnosno da će žetva biti puno lošija“ rekao je Domagoj Hajduković, potpredsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokrati u Hrvatskom saboru.

„Jesenska sjetva je nikad neizvjesnija u zadnjih nekoliko desetljeća. Rezultat je višestrukog porasta cijena poljoprivrednog repromaterija s jedne strane, te s druge strane – suše. Imajući to u vidu, mi Socijaldemokrati apeliramo na Vladu da donese konkretne i hitne mjere kako bi naši poljoprivrednici mogli krenuti u jesensku sjetvu. Predlažemo da se mjera sufinanciranja mineralnih gnojiva, odnosno potpora za kupnju mineralnih gnojiva koja se već provodila u proteklom razdoblju, da se prilagodi stvarnom stanju na tržištu. I to na način da se izmjenom postojećeg Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva dosadašnji iznos potpore koji je zanemariv poveća, i to do 10ha umjesto dosadašnjih 450,00 kn/ha na 1.350,00 kn/ha, a za preostalih 10ha (do max. 20 ha) poljoprivrednog gospodarstva umjesto dosadašnjih 250,00 kn/ha na 750 kn/ha. To je povećanje od 3 puta i možda zvuči mnogo, no riječ je o stvarnoj potrebi da bi se jesenska sjetva odradila. Ako ne odradimo jesensku sjetvu, pitanje je što ćemo sljedeće godine jesti?“ objasnio je  Sebastijan Svat, zamjenik glavnog tajnika Socijaldemokrata.

„Nažalost Hrvatska je u mnogočemu, osim u proizvodnji žitarica i uljarica – nedostatna. Da se u ovim ludim vremenima dogodi da sve države zatvore svoje granice – Hrvatska bi bila gladna. Poljoprivreda nije samo pitanje poljoprivrede i proizvodnje hrane, poljoprivreda je pitanje i nacionalne sigurnosti“ nastavlja Svat, te obrazlaže: „Ova mjera je jedna od rijetkih mjera koja je već provođena, a da je obuhvaćala širok krug proizvođača, osobito mikro i male proizvođače koji često dobivaju mrvice ili ništa. Ova mjera trebala bi obuhvatiti 80 tisuća obiteljskih poljoprivrednih proizvođača. S druge strane, pompozno najavljena mjera protiv suše resorne ministrice u iznosu od 200 milijuna kuna obuhvatila bi tek 5 tisuća OPG-ova od njih 110 tisuća. To je primjer kako se pomaže u biti velikima, dok se zabilazi mikro i male poljoprivrednike koji su temelj razvoja sela, temelj ostanka na selu i temelj ukupnog ruralnog razvoja. Mi Socijaldemokrati želimo stoga pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su upravo mikro i mali poljoprivrednici. Ovo je minimum minimuma koji je potrebno isplatiti u roku ne duljem od mjesec dana kako bi poljoprivrednici opstali, a od Vlade i resornog ministarstva očekujemo sveobuhvatan paket mjera kako su ih i najavili.“

Cilj je poljoprivrednim proizvođačima koji nastavljaju poljoprivrednu proizvodnju u 2022. i 2023. godini i posebno su pogođeni porastom cijene gnojiva, osigurati određenu nadoknadu porasta cijene gnojiva kako bi se osiguralo zadržavanje dosadašnje razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Prethodni Program za koji predlažemo izmjenu je bio nedostatan i nije ni približno pokrivao povećanje inputa u poljoprivrednoj proizvodnji vezano uz enormno povećanje cijena mineralnih gnojiva. Trošak mineralnih gnojiva u ukupnim varijabilnim troškovima proizvodnje različit je prema kategorijama poljoprivrednih kultura te u prosjeku za npr. žitarice iznosi 52 %, što predstavlja ogromni udio. U razgovoru sa poljoprivrednicima i agronomima zajednički smo došli do zaključka da bi ovi iznosi dosta pomogli premda ne u potpunosti da se u jesensku sjetvu uopće krene (a isto tako i proljetnu) za razliku od prethodno isplaćenih potpora koji su bili izrazito nedostatni.

Nema postova za prikaz