10. rujna- Svjetski dan prevencije suicida

Svjetski je dan prevencije suicida, 10. rujna, koji se obilježava radi podizanja svijesti o sve većem problemu suicida. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, većinu od 572 suicida u Republici Hrvatskoj 2021. godine počinili su muškarci, njih 447 te stariji od 65 godina, a zabrinjava i velik broj pokušaja samoubojstava kod mladih, 70 slučajeva. Lani je najviše suicida zabilježila Policijska uprava zagrebačka, 116, a slijede osječko-baranjska te splitsko-dalmatinska.

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u 2021. godini evidentirano je 25 suicida te 31 pokušaj samoubojstva. Također prednjače muškarci s 21-im suicidom i 12 pokušaja, dok su kod žena bila četiri dovršena suicida i 19 pokušaja. Što se tiče starosti osoba, nitko mlađi od 18 godina nije počinio suicid, a od tri pokušaja, dvije osobe su ženskog spola, izdvaja glasnogovornik Saša Đorđević na novinarski upit.

Tim povodom, Udruga Životna linija upalit će 572 lampiona na Trgu kralja Tomislava, ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu, u spomen na isto toliko osoba koje su si tijekom prošle godine oduzele život u RH. Svijeće su osigurane, a palit će se od 13 do 19 sati, kada se mogu pridružiti i zainteresirani građani. Udruga pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama, kojoj se svi koji trebaju pomoć mogu obratiti na mail pomoc@pomoc.hr. Volonteri se mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr.

Nema postova za prikaz