Pojačan nadzor prometa danas od 9 do 12 sati

S ciljem smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provesti će danas, 13. rujna od 9 do 12 sati na području policijske uprave pojačani nadzor na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanja prometnog znaka „obavezno zaustavljanje“, ugrožavajućih radnji u prometu te ne korištenja pokazivača smjera.

Prometne nesreće

U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 449 prometnih nesreća, što je povećanje za +11% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 406. Tri prometne nesreće bile su s poginulom osobom.
Evidentirano je 154 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +11% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 139.
Evidentirano je 292prometnih nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za +11% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 262.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su 72 (brzina neprimjerena uvjetima 57 i nepropisna brzina 15), ostale greške vozača 70 i nepoštivanje prednosti prolaska 65.   
26 prometnih nesreća dogodile su se zbog nepropisnog uključenja u promet, dok se njih 21 dogodilo zbog nepropisnog skretanja.

Prekršaji nepoštivanja prometnog znaka

U prvih osam mjeseci ove godine na području naše policijske uprave ukupno je evidentirano 13 932 prekršaja. Od toga je evidentirano 903 prekršaja nepoštivanja prometnog znaka.

Prednost prolaska

Radnja oduzimanja prednosti prolaska vozača sastoji se u tome da se nedovoljno ili olako procjeni brzina i smjer vožnje vozila koje ima prednost prolaska prometnicom, te u trenutku poduzimanja radnje uključenja vozilom u promet ili skretanja, vozač vozila kojemu se oduzima prednost prolaska mora poduzeti radnju izbjegavanja udara (kočenje, skretanje i sl.) da bi se izbjegla prometna nesreća.

Propuštanje vozila i prednost prolaska propisane su člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od tri do sedam tisuća  kuna, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Prometni znak STOP

Na raskrižju obilježenim znakom izričitih naredbi  „obavezno zaustavljanje“ ili kako ga vozači nazivaju „STOP“,  obveza vozača  je zaustavljanje prije ulaska u raskrižje i tek nakon toga obavljanje procijene elemenata propuštanja. Česta je i nedovoljna preglednost u prilaženju raskrižju. Vozač je obvezan po pravilu zaustavljanje obaviti neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti kada to signalizacija ne zadovoljava. Kako se znak ili oznaka ne nalaze uvijek na liniji preglednosti, vozač i nakon zaustavljanja ponekad mora obaviti korekciju položaja vozila, da bi uočio sve potrebne elemente. Važno je naglasiti da se svaki vozač ponaosob, mora uvjeriti u situaciju prije ulaska sa sporedne ceste, a ne da se poistovjećuje s onim ispred. Zaustavljanje na ulazu u raskrižje nije zabranjeno, već neophodno dok se vozač ne uvjeri u sigurno uključivanje.

Člankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su se sudionici u prometu dužni držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova, a novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se sudionik koji postupi suprotno ovoj odredbi.

Nekorištenje pokazivača smjera

Člankom 43. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su sudionici u prometu koji namjeravaju na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu. Prije započinjanja tih radnji vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama.

Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu razvidno je da sudionici čine razne prekršaje, a jedan dio prekršaja ima za posljedicu lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od takvih prekršaja je i nedavanje pokazivača smjera, propisano odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Samo ne davanje pokazivača smjera pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova. Uz navedeno, svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, ali i raznih medija kao se navedeni prekršaj minorizira i nedovoljno sankcionira. Predmetni prekršaj učestalo se radi u prometu, što iritira druge sudionike u prometu i može, kako smo naveli dovesti i do težih prometnih nesreća.

Člankom 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je vozač dužan druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, dajući im znak pomoću pokazivača smjera i stop svjetla ili, ako oni ne postoje, odgovarajući znakom rukom. Ako vozač daje znak pomoću pokazivača smjera, on ga mora davati za sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a nakon obavljene radnje mora prestati davati znak. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotnom navedenim odredbama.

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske prepoznali su značaj nepoštivanja ovih odredbi zbog čega će provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno za cilj osvijestiti sve sudionike u prometu na važnosti poštivanja prednosti prolaska, znaka izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“ ili STOP, ostalih ugrožavajućih radnji u prometu te korištenja pokazivača smjera.

Izvor: PU bjelovarsko-bilogorska

Nema postova za prikaz