Župan Marušić u Čazmi nakon sastanka s gradonačelnikom Pirakom i Stožerom civilne zaštite: “Svi resori su u kontaktu, uključujući i premijera, proglasit ćemo prirodnu nepogodu”

Župan Marko Marušić od ranog jutra je u Čazmi koju je jučer poslijepodne pogodilo nezapamćeno nevrijeme. Nakon sastanka Stožera civilne zaštite obići će pogođena područja Čazme, Bereka i Grubišnog Polja.

Jučer poslijepodne, odmah po dojavi da je olujno nevrijeme praćeno jakom kišom, vjetrom i tučom zahvatilo čazmansko područje župan Marušić je sa suradnicima stigao u Čazmu. Promptno je uputio apel Ravnateljstvu civilne zaštite RH i resornim ministarstvima kako bi u Čazmu stigle cerade, akumulatori i ostala potrebna logistička oprema te pomoglo ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

Prema prvim procjenama, 30-tak obiteljskih kuća potpuno je ostalo bez krovova, s mnogih kuća je odnesen crijep, u poduzetničkoj zoni prevrnuta su tri šlepera. Zbog oštećenja dalekovoda grad je nekoliko sati bio bez struje. Tijekom večeri je dio opskrbe električnom energije normaliziran. Štete su velike i na gospodarskim objektima. U bolnici je zbrinuta djevojčica s puknućem natkoljenične kosti i to je, na sreću, bila jedina dojava o ozlijeđenima u nevremenu.

Sinoć su u Čazmu stigli i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te Ivan Paladina, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Ovo je velika elementarna nepogoda, stanje katastrofe. Ozlijeđenoj djevojčici želimo što brži oporavak. Ravnateljstvo Civilne zaštite je odmah pripremilo potreban broj agregata i zaštitnih folija. Robne rezerve također su u procesu dostave potrebne opreme. Važno je znati da ako nemamo struje nemamo ni vode i to moramo što prije riješiti. Vatrogasna zajednica također je spremna uputiti svoje ljude s opremom. Ako ima osoba koje treba privremeno smjestiti negdje drugdje, osigurat ćemo im siguran privremeni smještaj. Svi resori su u kontaktu, uključujući i premijera – istaknuo je potpredsjednik Vlade Medved.

– Sigurno ćemo proglasiti prirodnu nepogodu za stradala područja. Zahvalio bih svim službama koje su odmah reagirale, kao što je reagirala i Vlada RH i ministarstva. Na nama je da što prije osiguramo ljudima krov nad glavom – kazao je župan Marušić dodajući da je sreća u nesreći da nema ljudskih žrtava.

Izvor: BBŽ

Nema postova za prikaz