Najava pojačanog nadzora prekršaja biciklista

PU BBŽ

Policijski službenici danas će u vremenu od 20 do 23 sata na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provesti pojačani nadzor na prekršaje biciklista.

Kontrolirat će se da li biciklisti noću u uvjetima smanjene vidljivosti imaju upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, da li su označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom te da li su pod utjecajem alkohola.

Akcija je i preventivnog karaktera, a policijski službenici će biciklistima podijeliti reflektirajuće prsluke te će im savjetom skrenuti pozornost na njihove propuste i moguće posljedice kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u cestovnom prometu.

Prometne nesreće

U prvih osam mjeseci ove godine, na području naše policijske uprave evidentirano je  449 prometnih nesreća. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 395 osobnih automobila, 58 teretnih automobila, 21 bicikl, 16 traktora, 11 motocikla i 9 mopeda.

U 21 prometnoj nesreći u kojima su biciklisti sudjelovali, 17 njih je ozlijeđeno, a u četiri  prometne nesreće nastala je materijalna šteta. U istom periodu, prošle godine evidentirano je 11 prometnih  nesreća s biciklistom, što predstavlja povećanje od +91%. Zbog navedenog negativnog trenda, provode se ovakve ciljane akcije na prekršaje biciklista.

U 2021. godini na području naše policijske uprave dogodile su se 23 prometne nesreće biciklista. 20 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama, dvije su bile s materijalnom štetom, a u jednoj je smrtno stradao biciklist. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama, pet osoba je teže ozlijeđeno, a 14 ih je lakše ozlijeđeno.

Iz navedenog proizlazi da su biciklisti takozvana slabija strana u odnosu na motorna vozila jer nemaju zaštitu u obliku kabine te su stoga u većoj opasnosti od ozljeđivanja i zadobivanja teških tjelesnih ozljeda. S druge strane biciklisti su ujedno i opasnost za pješake jer nepropisnom vožnjom po nogostupu i u parkovima često biciklom nalete na pješaka te ga ozlijede.

Kazne

Jedan dio biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, a što ponekad završava i smrtnim stradavanjem. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano da:

 • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
 • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

Bicikliste dodatno upozoravamo kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Savjeti

Dragi biciklisti, kao sudionici u prometu dužni ste poštivati i pridržavati se prometnih pravila. Bez obzira na vašu sposobnost, podsjećamo vas da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna. Vaš bicikl treba biti tehnički ispravan, a vi trebate poznavati i pridržavati se prometnih propisa. Uz to, povećajte svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom i ne zaboravite, ako postoje biciklistička traka ili staza dužni ste se kretati njima, a ne kolničkim trakama za ostala vozila.

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Propisi

 • BICIKLOM NA CESTI smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
 • DJECA S NAVRŠENIH 9 GODINA koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
 • VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti djecu stariju od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu.
 • VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti dijete do 8 godina ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete nosi zaštitnu kacigu.
 • VOZAČ BICIKLA MLAĐI OD 16 GODINA mora nositi zaštitnu kacigu.
 • BICIKLISTI SU OBVEZNI koristiti biciklističke staze ili trake, a ako one ne postoje, voziti što bliže desnom rubu kolnika.
 • BICIKLISTI SE VOZE U KOLONI, nikada jedan pored drugoga.
 • AKO UZ OBILJEŽENI PJEŠAČKI PRIJELAZ NIJE OZNAČEN I BICIKLISTIČKI PRIJELAZ, biciklist gura bicikl i cestu prelazi kao pješak.
 • PRILIKOM UKLJUČIVANJA U PROMET, biciklist se mora uvjeriti da s lijeve i desne strane ne nailazi drugo vozilo.
 • U SLUČAJU OBILASKA ILI VOŽNJE PORED VOZILA, biciklist treba pogledati nailazi li vozilo sa strane, rukom dati znak i ostaviti oko metar prostora vozaču zaustavljenog vozila za otvaranje vrata, kako bi se izbjegla nesreća.
 • ZNAK DA NAMJERAVA SKRENUTI biciklist daje ispruženom rukom ulijevo ili udesno.
 • TIJEKOM VOŽNJE obje ruke držite na upravljaču.

Izvor: PUBB

Nema postova za prikaz