Kroz različite ekološke aktivnosti udružena djeca s hrvatskih otoka i kopna

„VELIKI-MALI MODRO-ZELENI“ naziv je projekta koji za cilj ima kroz različite ekološke aktivnosti spojiti djecu s hrvatskih otoka i kopna. Glavni provoditelj programa je Alfa radio, a aktivnosti se održavaju uz pomoć partnera, među kojima je i Jadrolinija koja ove godine obilježava 75 godina postojanja te sa flotom od 54 broda čini liniju života sa našim otocima svih 365 dana u godini. Podršku projektu je dala i Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije te Općina Preko.

Ovih dana na otoku Ugljanu završen je prvi ciklus radionica u kojem su sudjelovali učenici Osnovne škole „Valentin Klarin“ iz općine Preko te učenici Osnovne škole Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Učenici su kroz niz aktivnosti koje je koordinirala glavna urednica Alfa radija Slavica Trgovac Martan učili o rijetkim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj. Pogledali su tako prezentaciju o smilju i macaklinu, a na tu temu je održana i likovna radionica u sklopu koje su učenici izrađivali smilje i macaklina od recikliranih materijala.

Učenici su razgovarali i učili i o važnosti zaštite mora i obale, na temelju čega je nastao promotivni spot koji možete pogledati u privitku.

Osim što su učili o zaštiti prirode, učenici su se imali priliku upoznati s osnovama novinarskog posla, prije svega snimanjem materijala za audio i video produkciju.

Aktivnosti na Ugljanu prvi su dio projekta „VELIKI-MALI MODRO-ZELENI“. U sklopu drugog dijela projekta, na proljeće iduće godine, planiran je posjet učenika OŠ „Valentin Klarin“ iz Preka općini Ivanska te Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ondje će djeca učiti o flori i fauni te kulturnim znamenitostima tog dijela Hrvatske.

“Objeručke smo prihvatili ponudu Alfa radija da se uključimo u ovaj projekt jer nam je velika želja da i sami u svojoj školi pokrenemo radio. Osim toga, ovo je bila izvrsna prilika da naši učenici upoznaju nove prijatelje iz unutrašnjosti te da se upoznaju s drugačijom kulturom i običajima. Projekt im se svidio i kroz zabavu su spremno sudjelovali u svim aktivnostima”, rekla je Linda Kolega Babajko, učiteljica, OŠ „Valentin Klarin“ Preko.

“Naši učenici su odavno izrazili želju da se bave ekološkim novinarstvom i izradom poučnih sadržaja, a ovaj projekt je izvrsna prilika da sama djeca uz pomoć medija potaknu i ostale na promjenu ponašanja i smanje utjecaj na promjene u okolišu. K tome, kroz ovaj projekt smo ostvarili sjajnu suradnju s OŠ „Valentin Klarin“ i već se veselimo njihovom dolasku u Ivansku”, rekla je Tanja Nađ, učiteljica u OŠ Ivanska koja je ove godine uvrštena na popis najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika zbog mentorstva učenika na državnoj razini, rada u stručnim vijećima, objavljivanja stručnog članka u Republici Hrvatskoj kao i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja za cijelu školsku godinu. Također, Tatjana Nađ koordinirala je i projekte na državnoj razini, ali i međunarodne projekate.

Nema postova za prikaz