Župan, gradonačelnici i načelnici složni: Novac za sanaciju šteta od nevremena građanima mora stići u najkraćem mogućem roku

Raspoređivanje 42 milijuna kuna koje je Vlada RH osigurala za ublažavanje posljedica olujnog nevremena koje je 15. rujna zahvatilo Bjelovarsko-bilogorsku županiju je vrlo složeno i zahtjevno, no taj postupak se mora maksimalno ubrzati – zaključak je sastanka koji je župan Marko Marušić održao s čelnicima pogođenih gradova i općina.

Gradonačelnike i načelnike župan je izvijestio o konzultacijama koje je obavio u resornim ministarstvima te ih upoznao da je unos podataka u Registar šteta ključan za uspješan ishod cjelokupnog postupka.

Trenutačno je najveći teret na lokalnim povjerenstvima koja utvrđuju štetu na terenu. Zaključeno je da im treba osigurati svu logističku podršku kako bi taj posao obavili u što je moguće kraćem vremenu. Naime, prema zakonskoj proceduri, rok za prijavljivanje šteta istekao je 29. rujna, a općinska i gradska povjerenstva moraju do 10. studenoga utvrditi visinu štete i unijeti je u Registar. Svi su suglasni da treba učiniti sve da taj posao bude i ranije gotov jer tek njegovim dovršetkom započinje drugi dio složene procedure kakvu su morale proći i sve druge županije u sličnim situacijama.

Procedura je takva da će odluka o raspodjeli novca za štete u poljoprivredi najprije ići u resorno ministarstvo na mišljenje, a potom Županijskoj skupštini na usvajanje. Tek poslije toga županijski Upravni odjel za poljoprivredu raspisat će javni natječaj temeljem kojeg će se dodjeljivati novac.

Što se štete na javnoj infrastrukturi te stambenim i gospodarskim objektima tiče, procedura nalaže da odluku o kriterijima za dodjelu sredstava mora usvojiti Županijska skupština, a nakon nje i općinska i gradska vijeća.

Put do zakonite i pravedne raspodjele državnog novca dug je i mukotrpan, ali Županija, gradovi i općine, kako je rečeno, učinit će sve da građanima maksimalno olakšaju tu proceduru. Ona se mora poštovati jer će državna tijela provesti nadzor i, utvrde li nepravilnosti, tražiti povrat novca.

Izvor: BBŽ

Nema postova za prikaz