Dani HURIN-a 2022.

U Svetom Martinu na Muri 18. i 19. listopada održani su Dani HURIN-a, Hrvatske udruge radijskih nakladnika. Predsjednik Željko Švenda obratio se nazočnim medijskim djelatnicima na otvorenju, govoreći o novom Zakonu o elektroničkim medijima i radu nakon pandemije koronavirusa te o tome ima li radio budućnost. Ljudi vjeruju lokalnom radiju, poručio je, no, i naši troškovi u ovoj energetskoj krizi su povećani, rekao je Švenda.

Prvi dan rezerviran je bio za razna predavanja, među kojima i ono na temu ’Ima li radio budućnost?’ te ’Vrijedi li radijsko emitiranje?’ na što su svoj pogled dali glazbenici – Ivan Dečak (Vatra), Nikola Bosilj (Mejaši) i Tomislav Mihac Kovačic (Ogenj).

S lijeva na desno: Milan Majerović-Stilinović (HDS-ZAMP), Ivan Dečak (Vatra), Nikola Bosilj (Mejaši) i Tomislav Mihac Kovačic (Ogenj).

Prve večeri, održana je dodjela godišnjih nagrada HURIN-a. Prva na redu bila su priznanja za jubilarne obljetnice postojanja.

Pet godina rada obilježio je tako Radio Sjeverni FM, 10 godina Antena Zadar, 15 godina UNIDU radio – Studentski radio Sveučilišta u Dubrovniku, a 20 godina Radio Megaton.

Nakon toga, 25 godina postojanja proslavili su Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Radio Slavonija i Radio Otok Krk; 30 godina Zabavni radio iz Zagreba, Radio Krugoval Garešnica i Radio Baranja; 35 godina Radio Zaprešić, a 40 Radio Zlatar.

Pola stoljeća ili 50 godina slave Radio Novi Marof i Radio Stubica, 55 godina Radio Nova Gradiška, Radio Max iz Varaždina i Radio Gospić, 60 godina Radio Karlovac i Zagorski radio (Radio Zabok), dok čak 65 godina rada broji Radio Vukovar.

Nakon toga, uslijedile su nagrade za najbolje akcije, a one su otišle u ruke Alfa radija Bjelovar za akciju Mala škola novinarstva, Radio Rovinj nagrađen je zbog projekta u kojem su djecu vodili na Platak te radio Krugoval Garešnica za akciju Mala Renata želi u Tursku na Europsko prvenstvo u šahu.

Dijelile su se nagrade i za najbolje internetske stranice, a njih su dobili Radio Gorski kotar, Radio Mrežnica i Zabavni radio.

Najbolje jinglove imaju Radio 105 Selnica, Radio Gospić i Radio Korzo iz Rijeke.

Na samom kraju proglašeni su dobitnici zlatnog, srebrnog i brončanog mikrofona. Najsjajniju medalju dobio je tako Radio Karlovac za serijal od 25 emisija “Aktualno” u sklopu 60. godišnjice. Srebrni mikrofon osvojio je Obiteljski radio Ivanić za emisiju “Djeca i mladi na radiju”, novinarke i urednice Ane Tomašić, dok je brončani mikrofon otišao na Radio Labin, za emisiju Litrati, urednika i voditelja Josipa Pina Knapića.

Na samom kraju dodijeljena je i nagrada za životno djelo, a ona je otišla u ruke Vjeki Hudolinu, suradniku Radija Bljesak, televizijskom i radijskom novinaru i uredniku koji je ujedno i pokretač nekoliko časopisa.

O nagradama su odlučivali novinarka Dijana Koller i profesor medijskih kolegija na Sveučilištu Dubrovniku Zdravko Kedžo.

U završnici, danas prijepodne, održana je Godišnja skupština udruge.

Nema postova za prikaz