Online predavanje “Sigurnosne sjedalice (autosjedalice) – uvijek i bez iznimke”

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i Udruga Roda tijekom listopada provode on-line edukacije putem Zoom platforme na temu važnosti sigurnosnih sjedalica i o njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća. Prijaviti se mogu svi zainteresirani putem poveznice koja je objavljena i na stranicama policijske uprave, a edukacije za dječje vrtiće na području Čazme, Garešnice i Grubišnog Polja bit će sutra u 18.00 sati.

Temeljem statističkih pokazatelja na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do rujna 2022. godine evidentirano je 510 prometnih nesreća, što je povećanje za 9,2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Evidentirane su četiri prometne nesreće s poginulim osobama. Evidentirano je 169 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za 3%, a evidentirano je i 337 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno povećanje za 13,1%.
 
Tijekom ove godine evidentirano je stradavanje 15 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 66,7%. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozljede i to dvoje kao vozači i jedno kao putnik te 12 djece je lakše ozlijeđeno i to dvoje kao vozači, devetero u svojstvu putnika i jedno u svojstvu pješaka.
 
Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u automobilima svojih roditelja i osoba koje za njih skrbe. Ova policijska uprava u suradnji s Udrugom Roda održava edukacije u sklopu projekta Sigurno u autosjedalici, a koji se financira iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Cilj projekta je podići svijest među roditeljima i u javnosti, općenito o važnosti sigurnosnih sjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja sjedalica i konkretne savjete o njihovom pravilnom korištenju, kroz edukaciju roditelja i osoba u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece, stoji u izvješću PU bjelovarsko-bilogorske.

Nema postova za prikaz