Pojačani nadzor prekršaja ne korištenja sigurnosnih pojaseva i nepropisnog korištenja mobitela u vožnji

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od petka 28. do nedjelje 30. listopada, poduzimati pojačaneaktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice one tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Dodatno će policijski službenici danas, u petak 28. listopada od 9 do 12 sati  na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provesti pojačani nadzor prekršaja ne korištenja sigurnosnih pojaseva te nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje

Prometne nesreće

U prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 510 prometnih nesreća, što je povećanje za +9% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 467. Četiri prometne nesreće bile su s poginulom osobom.

Dogodilo se 169 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +3% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 164. 337prometnih nesreća bilo je s  materijalnom štetom, što je povećanje za +13% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 298.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 81 (brzina neprimjerena uvjetima 63 i nepropisna brzina 18) ostale greške vozača 76 i nepoštivanje prednosti prolaska 73.   

Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“

U prvih devet mjeseci ove godine na području policijske uprave evidentirano je 15 329 prekršaja. Od toga, evidentirano je  7 242 prekršaja nepropisne brzine1 845 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva,674 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 587 prekršaja korištenja mobitela u vožnji. 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Člankom 163. stavkom propisano je:
vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.

Člankom 193. stavkom 3. propisano je:
vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.
Člankom 193. stavkom 4. propisano je:
mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.
Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavaka 3. i 4. ovoga članka.

Izvor: PU bjelovarsko-bilogorska

Nema postova za prikaz